2016 Események

Karitász Évértékelő

Több mint 8 millió forint értékben tudott adományokat juttatni a rászorulóknak az idei évben a Veszprém - Főegyházmegyei Karitász, ezt mondta el a szervezet igazgatója pénteken tartott tájékoztatóján.2016 – ban a többi között tűzifával, élelmiszerrel, lakhatási támogatással, segítettek, de nagy sikert aratott az advent idejére meghirdetett „Egy kis doboznyi szeretet” nevet viselő akciójuk is. A főegyházmegye hivatalos karitatív szervezetének központja a jövő évtől a boldoggá avatás előtt álló Bódi Mária Magdolna nevét viseli majd.

"Egy kis doboz Szeretet" beszámoló

A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász karácsonyi, jótékonysági akciója „Egy kis doboz szeretet!" címmel óriási sikerrel zárult. Több mint 800 doboz ajándék gyűlt össze a következő településekről: Veszprém, Ajka, Pápa, Sümeg, Várpalota, Tihany. Nem is mertük gondolni, hogy ennyi iskola, óvoda figyelmét felkelti gyűjtésünk. A lecke fel lett adva a karitász munkatársaknak, 800 csillogó szempárnak teljesíteni a kívánságukat, hogy a Jézuskának írt levélből valóra váljon egy szelet, egy aprócska kis játék, plüssfigura, kisautó, játékbaba. A munka folyamán, mi munkatársak is úgy éreztük mintha a kis szorgos segítői lennénk a Jézuskának. Ezúton szeretnénk megköszönni annak a sok gyermeknek, szülőnek és persze tanároknak, pedagógusoknak akik segítségével sok szegény, nélkülöző családnak okozhatunk kellemes és örömteli pillanatokat az elkövetkezendő napokban.

Galéria Köszönjük szépen!

Jótékonysági Disznóvágás és Karitász Bál

Jótékonysági Disznóvágás És Karitász Bál

2017. január 14-én Kislődön a helyi karitász csoport szervezésében egész napos közösségi rendezvényt tartunk. A rendezvény valójában egy jótékonysági disznóvágás, amelynek folytatásaként családi és gyermekprogramokat, esti disznótoros vacsorát és táncmulatságot szervezünk. Az egész napos programon a falu apraja megnézheti a disznóvágás fortélyait, a hurka és kolbásztöltést, a szülők kortyolhatnak egy kis forralt bort, a gyerekek sütit és teát kaphatnak. Az első elkészült és kisült hurkákkal és kolbászokkal az időseket, és a hátrányos helyzetű személyeket és családokat szeretnénk meglepni. Az esti jótékonysági bál bevételét a karitász jótékony célokra fogja felhasználni. Szeretnénk, ha programunk megmozgatná településünk lakóit, és minél többen megtapasztalhatnák, hogy kapni jó, de adni még jobb. A rendezvényt sokan támogatják felajánlásokkal és munkájukkal. Fő támogatónk: Marczona Péter családi gazdálkodó, aki egy 250 kg-os disznót ajánlott fel, a Német Nemzetiségi Önkormányzat vállalta a zenekar költségeinek kifizetését. A település önkormányzata a családi és gyermekprogramok financiális hátterét vállalta magára, a Takaros Vendéglő pedig minden dolgozójával, minden infrastruktúrájával támogatja az igazán maratoni, csaknem 24 órás rendezvényt.

Összefogás az Iskolákkal a Karácsonyért!

A Tihanyi Bencés Iskola több éve már, hogy a tartós élelmiszergyűjtésünk során és idén az „Egy kis doboz szeretet” akciónkban is részt vesz, ezzel is segítve a Veszprém - Főegyházmegyei Karitász munkáját abban, hogy több rászoruló családot segítsünk élelemmel és ebben az évben a szegény sorsú gyermekeknek is tudjunk ajándékot rejteni a karácsonyfa alá.Köszönjük Radó László igazgató Úrnak és természetesen az iskolában a gyerekeknek is a sok segítséget! Gondoljunk a Szeretet Ünnepén egymásra és azokra a családokra, akiknek sikerült mosolyt csalni az arcukra!

Egymillió csillag a szegényekért

Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst. 1999 karácsonyán elsőként Spanyolország, Németország és Svájc csatlakozik a kiemelkedő programhoz. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól vesz részt önállóan ezen szolidaritás-akcióban. Az „egymillió csillag” akcióban ma már 15 ország vesz részt évről évre.

Az akció célja minden országban közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé.

Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga, 2010. december 5-én ragyogott fel először, és 1 héten keresztül nap mint nap arra figyelmeztetett, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak: figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk..

A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben…

Ezt a fényt hivatott jelképezni ez a kis gyertya. És minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért.Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás a másikért. Felebarátunkért. Szimbólum, a szükséget szenvedő embertársért. Az országos akcióban a Katolikus Karitász 11 egyházmegyei szervezete vesz részt, így az ország több mint 130 településén gyúlnak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek.

Vegyen részt Ön is a Karitász akciójában és gyújtsa meg személyes csillagát a szegényekért, a szenvedőkért, a betegekért és minden rászorulóért. A gyertyáért felajánlott adományból a Karitász a rászorulókat segíti. Galéria

„Segítség”: Dm Dolgozók, Tűzifa segély, Kandalló, Élelmiszer, Gyógyszerkiváltás

Együtt a babákért

Idén a dm dolgozói közül 4-en vettek részt a karácsonyi karitatív akció előkészületeiben, összeállításában a Veszprém - Főegyházmegyei Karitásznál. A Dm-es segítőink egységcsomagokat készítettek a rászoruló családoknak, mécseseket válogattak és készítettek elő az Egymillió csillag a szegényekért programunkhoz. Több mint 110 családot támogatunk karácsonyi csomaggal, melynek súlya a 12 kg-ot is meghaladja és a gyermekes családoknak ezenfelül még játékokat, szaloncukrot és édességet is rejtettünk az Ünnepek alkalmával a csomagokba. Nemcsak a minket felkereső rászorulókat segítjük ebben az évben. Karitász csoportjaink által felmért Veszprém megyéhez tartozó településeken is sikerült 15 családnak meleget varázsolni otthonukba az országos kandalló program keretében és saját finanszírozásból ezen felül 10 családot tudtunk ellátni tűzifával. 36 alkalommal, folyamatos gyógyszerkiváltással segítjük a beteg, idős nyugdíjasokat.
 
A Dm-es Lányoknak - Köszönjük önzetlen munkájukat a nehéz sorsú családok és gyerekek nevében is!
 
A Katolikus Karitász szervezete és a dm üzletlánc együttműködése nem új keletű. A dm „Együtt a babákért” néven, minden évben kampányt indít az elszegényedett kisgyermekes családok megsegítéséért.

„Egy kis doboz szeretet!"

Egy Kis Doboz Szeretet

A Veszprém- Főegyházmegyei Karitász karácsonyi, jótékonysági akciót hirdet rászoruló gyermekek számára.Az iskolában tanuló gyermekek egy kisebb dobozba becsomagolhatják azokat a játékokat, rajzokat, plüss figurákat vagy más egyéb dolgot, ami jó állapotban van, és más gyermek örülne neki Karácsonyra.
Az akciónk neve:  „Egy kis doboz szeretet!" Az összegyűlt dobozokat a karitász munkatársak egy előre megbeszélt időpontban begyűjtik, és Karácsony előtt eljuttatják a rászoruló gyermekek számára.
Bővebb információt a mellékelt plakáton lehet olvasni.
Elérhetőségeink: 

+36 20/801-9400 iroda@karitaszveszprem.hu  

Amennyiben akciónk elnyerte tetszését, úgy kérem, segítse szolgálatunkat, és hirdesse meg a tanulók körében! Segítségét előre is köszönjük!

Szent Erzsébet Ünnep

A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász november 17-én, Szent Erzsébet ünnep alkalmából előadással, és ünnepi szentmisével emlékezett meg védőszentjéről.Az ünnepség a Szaléziánumban kezdődött, Szijártó László a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A Padányi Katolikus Iskola diákjai ünnepi műsorral készültek, valamint köszönetet mondtunk Török Balázsnak, az A1-SPED Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének, akivel a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász 5 éve szoros kapcsolatot ápol. Szervezetünk idén több alkalommal kapott anyagi támogatást Balázséktól, melyet mosógépek, illetve karácsonyi élelmiszer csomagok vásárlására költöttünk, ezzel is segítve a rászoruló családokat. A1-SPED Kft. Az előadás után a Szent Mihály Bazilikában foglaltak helyet a résztvevők, tisztelegve szent Erzsébet előtt. A szentmise alatt Szijártó László atya megáldotta a hagyományosan Karitász által készíttetett „Szent Erzsébet Kenyereket”, melyekből a hívek is vihettek haza.

Karácsonyi Adománygyűjtés

Karácsonyi Adománygyűjtés

A karácsony a meghitt együttlét, az ajándékozás és a közös étkezések ideje, de sok családban még ekkor is problémát jelent, hogy étel kerüljön az asztalra. A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász abban a reményben indítja el adománygyűjtési akcióját, hogy a veszprémi Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. vásárlói támogatásával, rászoruló családok ünnepét teheti szebbé.A Karitász önkéntesei november 9-én, 10-én és 11-én 8-19 óra között várják a vásárlók felajánlásait!Célunk, hogy a három nap alatt legalább 1 tonna élelmiszert összegyűjtsünk, mely közel 100 család számára jelenthetne segítséget.Az összegyűlt adományokat a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász szervezet juttatja el a legrászorultabbaknak december hónapban!

Igaz tanúságtevők - átadták a Caritas Hungarica Díjakat

A jublieumi évben 53 önkéntes részesült Caritas Hungarica Díjban, amelyet október 8-án adott át Spányi Atnal püspök és Écsy Gábor igazgató Budapesten, a Magyar Szentek Templomában.

Spányi Antal püspök szentbeszédében így fogalmazott: a világ rászorul arra a tanúságtételre, amelyet leghitelesebben a karitász tevékenység által tehetünk a világ számára Jézus Krisztusról, az egyházról, az egyház tanításáról.

Magyarok Nagyasszony ünnepére utalva emlékeztetett, Szent István király óta Mária népe, Mária országa vagyunk, és tapasztaljuk az ő szeretetét és oltalmát, de Máriától tanulnunk is kell. A karitszá munka nem választható lehetőség! A karitász a kereszténység lényegéhez tartozik: aki Krisztushoz tarozik, annak szeretnie kell testévérét, és ebben a szeretetben csak a tevékeny szeretet létezik. Van, aki fogékonyabb erre: adni, sőt, önmagunkat adni, ez a keresztény karitász lényege. Erre ad Krisztus is plédát nekünk. Mindaz, aki az Istenre hallgat, ezt az utat járja. Ezt tette Mária is, aki az angyali üdvözlet titokzatos üzenetét elfogadta. Ezt tette Árpád-házi Szent Erzsébet is, és a karitász szentjei Páli Szent Vincétől Szent Teréz anyáig. És teszi a számtalan névtelen karitász munkatárs, aki hajlandó hétről-hétre odahajolni egy szegény beteg mellé, hogy meghallgassa, magára vegye panaszát, hogy körülvegye akár csak egy órára szeretetével.


Ha a mai világban azt látják, hogy valaki tud önzetlenül jót tenni, önzetlenül szeretni, önzetlenül tenni másokért, járni Krisztus útját, amire mindnyájunkat hív, akkor ez igaz tanúságtevő élet lesz. „Kívánom, hogy tanúságtevők semmi mással össze nem hasonlítható öröme tölte el szívüket és lelküket, amikor Krisztus nevében körül járnak jót téve. JSzívből kívánom, hogy tapasztalják meg, hogy jobbát tenni nem tudjuk a világot, de tudunk békességet adni, fényt és szeretet vinni a világ egy kis részébe. Tapasztaljuk meg ennek örömét, hogy kincset gyűjtve magunknak, egyszer azokkal együtt, akikkel jót tehettünk, az Atya országának örömébe érkezhessünk.” – zárta szentbeszédét a püspök.

A szentmisét követően adták át az elismeréseket. A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás.

Az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Katolikus Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik a legrászorultabb embertársaikat. Élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruhákkal, bútorokkal és egyéb tárgyi adományokkal támogatják a nehéz szociális körülmények között élőket.
Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatással nyújtanak segítséget számukra.
Tárgyi és pénzadománygyűjtéseket, jótékonysági programokat, segélyakciókat, nyári táborokat szerveznek. Gyakran adományokat pakolnak, válogatnak, majd készítenek belőlük hasznos csomagokat, amelyeket el is juttatnak a legnehezebb sorsú emberekhez, családokhoz.
Sok időt szánnak a családok meglátogatására és szociális helyzetük felmérésére is, hogy a legjobb helyre jusson a segítség.

Saját karitász közösségük lehetőségein túl, az egyházmegyei és országos segélyakciókba is becsatlakoznak, további feladatokat és adminisztrációt is felvállalva. Különösen érzékenyek a legelesettebbek, az idősek, betegségben szenvedők és a gyermekek problémái iránt.
Karitász csoportjuk tagjaival és település szervezeteivel élő és jól működő példaértékű kapcsolatokat, együttműködéseket alakítottak ki, amelyek a rászorulók javára szolgálnak.
A „kézzel fogható” karitatív feladatok mellett imádkoznak a rászorulókért, támogatókért és önkéntesekért.
Mindezek mellett valamennyi díjazott különösen nagy odaadással, elhivatottsággal és türelemmel áll a rászorultak mellett vigaszt nyújtva a nehézséggel küzdők számára.

A kettős jubileumi esztendőben egy támogató is elismerésben részesült. Friderun Krems asszony immár 25 éve áldozatos szeretettel segíti hazánk rászorulóinak sorsát és támogatásával évről-évre segíti a Karitász munkáját.

DÍJAZOTTAK

Veszprémi Főegyházmegye
Decsiné Kiss Márta
Dr. Ehrenberger Józsefné
Németh Imréné
Pichner Ferencné

Díjátadó végén Németh Imréné a díjazottak nevében hálát adott a szülőkért és tanítókért, akiknek köszönhetően végzik mindnyájan a szeretetszolgálatot, és köszönetet mondott a csoportoknak, segítőknek, akik együttes erővel segítik mindenfelé a bajba jutottakat.

A Katolikus Karitász országos önkéntes hálózatában 798 települési csoportban, 16 egyházmegyei központban, 17 szociális intézményben, valamint az országos segélyakciók során közel 10.000 önkéntes végez karitatív tevékenységet évente.

Illatozó golden almák vártak a sorukra

Egy kamion, több teherautó, utánfutós személyautók látványa fogadta az arra járókat Pápán, a győri út jobb oldalán csütörtök délelőtt. Dobozokban illatozó golden almák vártak a sorukra.

MVH-s EU-s program keretein belül a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász 1560 doboz almát ( kb. 22 tonna) osztott szét 3 szociális intézmény és 3 iskola között. Az almából ezernél is több ember részesült.

Homokbödögén tartott ünnepnapot a Karitász

Homokbödöge – Három napos zarándoklattal és családi nappal emlékeztek meg ma a Magyar Katolikus Karitász megalakulásának nyolcvanöt éves, újjászerveződésének huszonöt éves évfordulójáról alapítójának szülőfalujában. A vidám hangulatú eseményen több százan vettek részt.
Szombaton Karitász napot tartottak Homokbödögén, a Katolikus Karitász jubileumi évében. Az eseményhez gyalogos zarándoklat is kapcsolódott, amelyen a résztvevők közösen adtak hálát a Karitász 85 évéért, és alapítója, Mihalovics Zsigmond életéért, és az elmúlt évtizedek minden kegyelméért. A zarándokút célpontja Homokbödöge volt, ahol 11 órakor vette kezdetét a programBedy Imre helyi plébános, Áldozó Péter polgármester, és Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója ünnepi köszöntőivel. Az alkalomon részt vett a megyei igazgatókon, a munkatársakon, az önkénteseken kívül sok hívő és falubeli is, akik a nap során megismerhették a Karitász történetét és Mihalovics Zsigmond alakját, a családokat pedig játékos programok várták.
- 1931. szeptember 17-én indult útjára Magyarországon az egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász. Mihalovics Zsigmondot nevezték ki a Karitász érseki biztosának, első vezetőjének, aki megszervezte a budapesti központ létrehozását, a ma is működő Szent Erzsébet Karitász Központot és az országos karitász-hálózatot. A szocialista államhatalom a II. világháború után megszüntette és illegálissá tette az egyházi karitatív munkát, így csak a rendszerváltást követően szervezhette újjá a Magyar Katolikus Püspöki Kar. Mára már 16 egyházmegyei karitász központban, 17 szociális intézményben, 800 helyi karitász csoportban 300 munkatárs és közel tízezer önkéntes végzi nap mint nap a kilátástalan helyzetbe kerülő embertársaink megsegítését. Jelen vagyunk a hazai és a külföldi katasztrófáknál, az idősek, nehéz sorsú családok, hajléktalanok, szenvedélybetegséggel küzdők, fogyatékkal élők mellett, programjaink igyekeznek támogatást nyújtani a rászorulóknak mindenütt – mondta el megnyitó beszédében az országos szervezet igazgatója.
- Mihalovics Zsigmond személyével szervezetten indult meg a segítő munka, és most eljöttünk az ő szülőfalujába, hiszen itt a templommal szemben lévő házban született, itt keresztelték meg, hogy emléket állítsunk neki, és mindazoknak, akik az egyházat szolgálták a Karitászon keresztül. Homokbödöge büszke lehet, hogy alapítónk innen indult el. Emléktábláján egyik beszédéből egy idézett áll, hogy a szeretet harcára buzdítalak benneteket – mondta még el a Naplónak Écsy Gábor.

- Egyházmegyénk területén 33 aktív karitász csoport működik, közel 500 regisztrált önkéntessel dolgozunk, de nyilván, ennél sokkal többen vannak, akik munkájukkal, adományaikkal segítenek minket. Úgy néz ki, hogy év végére a csoportjaink száma elérheti a negyvenet, és iskolák is szeretnének csatlakozni – tudtuk meg Szijártó László atya, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója „Karitász élet és jó gyakorlatok a Veszprémi Főegyházmegyében” címmel tartott előadásából. Majd Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes „A 85 éves Karitász mérföldkövei” címmel elevenítette fel a segélyszervezet történetét. Eközben a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája munkatársai a játszótéren játékos foglalkozásokkal, népi játékokkal, nemezeléssel, linómetszés, agyagtáblafestéssel, ékszer- és keresztkészítéssel, merített papírra nyomtatással várták a családosokat. A résztvevők menetlevelet kaptak, melynek leadásával sorsoláson tortát nyerhettek.
Az ebédre befutottak a gyalogos zarándokok is. Csütörtökön tízen indultak Sümegről Devecser, Kolontár és Pápa érintésével, köztük Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is.
- Első este Kolontáron volt a szállásunk, tegnap Pápán a tókerti plébánián fogadtak minket vacsorával, majd a Kóter Turistaszállóban kaptunk szállást. Útközben több helyen is süteménnyel vártak minket, nagyon jó élmény volt. Megyesi Ferenc atya lelki kísérő elmélkedésekkel, meditációval, imával segített nekünk abban, hogy ezt lelkileg meg tudjuk élni. Pápáról 20-25 fő csatlakozott hozzánk, akik énekben is emelték a hangulatot. Feleségemmel egyébként máskor is sokat zarándokolunk – összegzett Besenczi Zsolt, a zarándoklat koordinátora, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója.
Játékos vetélkedő a Karitászról, játszóbusz, könyvvásár és a Karitász történetét bemutató kiállítás szerepelt még a programban. A római katolikus templomban Mihalovics Zsigmond életművét vetített képes előadásban Zagyva Richárd mutatta be, utána Szent Erzsébet litánia következett. 15 órától ünnepi szentmisét celebrált Erdő Péter bíboros, majd megáldotta a templom falába elhelyezett Mihalovics Zsigmond-emléktáblát.
Laskovics Márió / forrás: www.veol.hu

Útnak indultak a zarándokok a Karitászért!

A sümegi Főplébánia előtt indította útnak Nagy József plébános és Szijártó László atya, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója a gyalogos zarándokokat, akik az Irgalmasság évében, a Karitász magalakulásának 85. évfordulóján 85 km tesznek meg gyalogosan a Karitászért és az irgalmas szeretet kibontakozásáért.

A sümegi hittanos gyerekek is kimentek, hogy közösen imádkozva indítsák útnak a zarándokokat. A három napos zarándoklathoz útközben többen csatlakoznak majd, hogy közösen elmélkedve és áldozatot vállalva felajánlják útjukat a Karitászért.

A zarándokok 24-én szombaton érnek majd Homokbödögére, ahol egy családi Karitász nap keretében Erdő Péter bíboros úrral és több száz önkéntessel szentmisében adnak hálát a Karitász megalakulásáért, a 85 év önkénteseiért, adományozóiért és támogatóiért. A szentmise végén megáldják a templom falán elhelyezett új emléktáblát a Karitász alapítójának, Mihalovics Zsigmond tiszteletére.

A zarándokcsapathoz csatlakozni lehet az utolsó napon (14 km), szeptember 24-én reggel 8 órakor Pápán a Fő téren.A zarándoklat vezetője Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója, lelkivezetője: Megyesi Ferenc káplán atya Pápáról.

Csatlakozzon a zarándokokhoz, hogy az Irgalmas Krisztus szeretetét megtapasztalva, áldozatunkkal hálát adjunk és imádkozzunk a Karitászért, a másokat szolgáló szeretetért!

Várunk mindenkit szeretettel szeptember 24-én, szombaton 11 órától Homokbödögére, ahol színes programok keretében ismerkedhetnek meg a Karitász tevékenységével.

Karitász nap és gyalogos zarándoklat

Szeptember 24-én, szombaton Karitász napot szervezünk Homokbödögén, a Karitász magyarországi megalapítójának, Egyházunk kiemelkedő alakjának Mihalovics Zsigmondnak szülőfalujában a Katolikus Karitász jubileumi évében.

A nap során megismerhetik a Karitász 85 éves történetét, Mihalovics Zsigmond alakját. A családokat játékos programok várják egész nap.

15 órakor Erdő Péter bíboros úr ünnepi szentmisét mutat be, majd megáldja a templom falán elhelyezett Mihalovics Zsigmond emléktáblát.


Bővebben...

Támogatás a diákoknak!

A Veszprém Főegyházmegyei Karitász, mint a Katolikus Karitász veszprémi központja minden évben kiemelt figyelmet szentel az iskolakezdésre, különösen azokra a családokra, akik számára nehézséget jelent az iskolakezdés. Szeptemberben a gyermekek iskolai eszközeinek beszerzése miatt sok család nehéz helyzetbe kerül. A tanszerek és az ilyenkor szükségesegyéb felszerelések beszerzése után a karitász igyekszik támogatni a családokat, csökkenteni az iskolakezdés terheit.A veszprémi egyházmegye 25 településén a Karitász országos iskolakezdést segítő programja keretében 1.195.000 Ft értékben jutottat támogatást a rászoruló családok gyermekeinek ajándékutalványok és tanszerek formájában. A fenti összeget a karitász csoportok kiegészítették 910.000 Ft-tal, így összesen 2.105.000 Ft értékben tudtak támogatást nyújtani a megyében.Augusztus 25-én, szerdán 10 órakor az ajkai Szent István Király Általános Iskola támogatott diákjainak adták át ünnepség keretében a taneszközöket, utalványokat.

Elindult A Karitász Iskolakezdési Akciója!

Iskolakezdés Támogatás

Szeptember 15-ig a 1356-os adományvonalunkra érkező hívásokat az iskolás gyermekek támogatására fordítjuk. Ez hívásonként 500 forint támogatás a gyermekeknek!

Már csak néhány nap és kezdődik az iskola, a tanév kezdete azonban minden évben nagy anyagi megterhelést jelent a kisgyermekes családoknak. Ezért is indít ismét akciót a Katolikus Karitász. A szervezet 5000 gyermek számára már biztosan segítséget tud nyújtani országszerte. Ehhez lehet még csatlakozni és a 1356-os adományvonalon hívásonként 500 Forinttal támogatni a rászoruló tanulókat, hogy még több diáknak legyen öröm az iskolakezdés.

A Karitász párhuzamosan több segélyprogramot is indított a gyermekekért a „Legyen Öröm az iskolakezdés” akció keretében.

A Karitász országos központja Betűvető iskolakezdési programja keretében 20 millió forint értékben 4000 gyermeket támogat utalványokkal egyenként 5000 Ft értékben. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével valósul meg.

A Karitász egyházmegyei központjai emellett több mint 10 millió forint értékben nyújtanak iskolakezdési támogatást iskolatáskát, tolltartót, füzeteket, és egyéb eszközöket tartalmazó tanszerek formájában. A segélyszervezet önkéntesei folyamatosan állítják össze az iskolatáskákat, tanszercsomagokat és beiskolázási utalványokat. A helyi Karitász szervezetek önkéntesei országszerte közel 800 településen látogatják meg a legrászorultabb családokat és tanszerek mellett élelmiszercsomaggal is segítik őket, enyhítve ezzel az iskolakezdés terheit. Emellett több családnak a megfelelő ruházat beszerzése is gondot jelent, ilyen esetekben is igyekeznek segíteni az önkéntesek.

Segélyszervezetünk határon túli magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak, a napokban 50 kárpátaljai magyar gyermeket segít a Karitász iskolatáskákkal és tanszerekkel.

5000 gyermeknek már biztosan tudunk segíteni, de szeretnénk, ha idén 5500 gyermeknek jutna tanszercsomag. Ehhez várja a segélyszervezet a felajánlásokat a 1356-os adományvonalon.

CSATLAKOZZON ÖN IS A KARITÁSZ TANÉVKEZDÉSI PROGRAMJÁHOZ!

Szeptember 15-ig a 1356-os adományvonalunkra érkező hívásokat az iskolás gyermekek támogatására fordítjuk. Ez hívásonként 500 forint támogatás a gyermekeknek!

Banki átutalással is támogathatja a Karitász programját!
Raiffeisen Bank 12011148 - 00124534 - 00100008

Erzsébet Tábor - Fonyódligeten

Erzsébet Tábor - Fonyódligeten

2016. július 10-15. között az Erzsébet-program keretein belül 20 Veszprém megyei gyermek és kettő kísérő táborozhatott a Karitász által Fonyódligeten. A 6 nap alatt rengeteg program közül választhattak, és a jó időjárásnak köszönhetően többször is kihasználhatták a táborhoz tartozó strandot. A gyerekek részt vettek vízi vetélkedőn, elméleti totót töltöttek ki, ügyességi versenyeken mérhették össze erejüket. Csütörtöki napon áthajókáztak Badacsonyba. Minden táborozó rengeteg élménnyel tért haza, és azt is elárulták,hogy jövőre is szívesen eljönnének.

Pillanatképek A Balatonkenesei Katolikus Karitász Csoport Életéből

Pillanatképek A Balatonkenesei Katolikus Karitász Csoport Életéből

A 3 éve újjászerveződött Balatonkenesei Katolikus Karitász csoportja lelkesen munkálkodik. Szent Erzsébet ünnepnapján, november 19-én a balatonkenesei templomban 15 elkötelezett ember ünnepélyesen ígéretet tett 1 évre Karitász tevékenységek ellátására, a plébánia egész területén. Már novemberben megkezdődött a munka. Rászoruló családok számára tartós élelmiszergyűjtést szerveztek. Ennek köszönhetően mintegy 10 család tudott finomságokkal ünnepelni karácsonykor Balatonkenesén és Balatonakarattyán egyaránt. Decemberben 140 gyermeknek készítettek mikulás csomagot, melyek szintén helyileg lettek kiosztva. Nem feledkeztek meg a beteg, idős emberekről sem. Balatonkenesén és Balatonakarattyán 60 magányos, beteg embert látogattak meg kis karácsonyi csomagokkal. Minden tag megtapasztalta ebben az időszakban, hogy nemcsak a tárgyi ajándék fontos. A meghallgatás, a közös imádság az idős, beteg emberek számára létszükséglet.Gyorsan eljött a farsang is. A Karitász csoport ekkor sem tétlenkedett. A plébánián működő többi közösséggel együtt segített a farsangi programok szervezésében, kiemelten figyelve a gyerekekre és a rászoruló családokra. A hagyományosan megrendezésre kerülő farsangi ünnepségen a szorgos kezek gyűjtögették a tombola ajándékokat, és bőséges agapéval látták vendégül a plébánia területéről érkező vendégeket. Nagy munka volt a Karitász csoport számára a nagyböjti élelmiszergyűjtés lebonyolítása. Az adakozó kedvű emberek ajándékait mintegy 20 család között osztották szét. Nagy örömet szerezve kicsiknek és nagyoknak egyaránt.A lelkes csoporttagok vállalták, hogy 4 családnál segítenek a vetőmag program lebonyolításában. Ennek köszönhetően volt olyan család, aki ebben az évben életében először veteményezett a kertjében. A csoport tagjai látogatják a programban résztvevő családokat, és segítik őket a növénytermesztésben.A rendszeres használt ruha és lakberendezési eszközök gyűjtése, és kiosztása közben hamar eljött a nyár. A Karitász csoport lelkesen odaállt a hittanos gyerekek programjai mellé. Nélkülük nem lehetett volna megszervezni, lebonyolítani a 3 napot magába foglaló hittanos programokat. A 60 gyereket érintő és megmozgató program minden katolikus hittanos diákot érintett, aki Balatonkenesén jár iskolába. Így szervezést igényelt a Balatonakarattyáról érkező gyerekek kísérete, felügyelete is. Vidám, játékokkal és finomságokkal bővelkedő hittanos napok voltak ezek. A Karitász csoport itt bebizonyította, hogy az anyagi segítségnyújtás mellett bizony a gondoskodás, a figyelem is elengedhetetlenül szükséges. A Karitász csoport külön figyelmet fordít minden egyéni rászoruló család felé. A csoport tagjai az év folyamán igyekeztek csendesen jelenleni a segítségre szoruló balatonkenesei és balatonakarattyai családok körül. Minden feltünés nélkül segítettek, ha tanszerekre volt szüksége egy-egy gyereknek, vagy éppen ha mosógép kellett ahhoz, hogy egy nagycsalád mosni tudjon. Nem utolsó sorban, mindig számíthatnak rájuk azok, akik magányosak, szomorúak, vagy betegek, hiszen a meghallgatás, egy jó szó mindennél fontosabb tud lenni.Bízunk benne, hogy a Jóisten áldásával a Balatonkenesei Katolikus Karitász csoport még sokáig segíteni tudja a plébániához tartozó családok életét.

Erzsébet nővér

MA 25 ÉVE SZERVEZŐDÖTT ÚJJÁ A KARITÁSZ MAGYARORSZÁGON

Sokszor egy mosoly is elég

1991. június 14-én, napra pontosan ma 25 éve jegyezte be a Fővárosi Bíróság egyházi jogi személyként a Magyar Karitászt.

A Karitász 2016-ban megalakulásának 85. és újjáalakulásának 25. évfordulóját is ünnepli. A Katolikus Egyház 1931-ben alapította meg hivatalos segélyszervezetét, amely összefogta és szervezte az Egyház karitatív tevékenységét. Az 1948-ban a szocialista államhatalom által megszüntetett segélyszervezetet a rendszerváltozás után az Egyház újra megalapította.

A Karitász Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezete. 1991-ben a Magyar Katolikus Püspöki Kar az Egyház hivatalos segélyszervezeteként alapította meg újra, hogy az „egyház kinyújtott karjaként” segítse a nélkülözőket. A szervezet országos hálózattá bővült és intézményekkel, szociális szakemberekkel, önkéntesekkel, együttműködő partnerekkel, adományozókkal együtt 25 éve töretlenül segíti a rászorulókat.

A püspöki konferencia a Magyar Karitász nevét 2001-ben Katolikus Karitász – Caritas Hungarica-ra változtatta, ezzel is aláhúzva azt a tényt, hogy a karitász a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete.

25 évvel ezelőtt az országos központ létrejötte után az egyházmegyékben is megszervezték a Karitász központokat, és a plébániákon sorra alakultak az önkéntes Karitász csoportok, elindult a Karitász szenvedélybetegeket segítő intézményhálózata a RÉV, majd az idősek ellátását, fogyatékkal élők nappali ellátását és a megváltozott munkaképességűek szociális foglalkoztatását végző szociális intézmények is megalakultak.


Bővebben...

Ajkai Sikerek A Katolikus Karitász Embertől Emberig Című Rajzpályázaton

Ajkai Sikerek A Katolikus Karitász Embertől Emberig Című Rajzpályázaton

Embertől Emberig címmel hirdetett rajzpályázatot iskolásoknak a Katolikus Karitász. A pályázat kiírásának célja az volt, hogy a részvevők bemutassák a körülöttük érzékelt, általuk megtapasztalt szegénységet, a segítés lehetőségeit és a Karitász tevékenységét. Az Ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskolából többen is rajzoltak a témával kapcsolatosan. A beérkezett pályaműveket a Katolikus Karitász Veszprém megyei igazgatósága bírálta el. Az eredményhirdetésre az ajkai iskolába érkezett Szijártó László a pápai Szent Benedek templom plébánosa, a Veszprémi Egyházmegye Karitász igazgatója. A díjátadón elmondta, hogy az ajkai Katolikus iskolából kapták a legtöbb rajzot. Megemlítette, hogy a gyermekek átérezték a Karitász fontosságát, ami rajzaikból is tükröződött. Az alsós kategóriában első helyezett lett Gál Sára 4.a osztályos tanuló, második helyezést ért el Horváth Hanna 2.a osztályos tanuló. Minden rajzot készítő kisdiák a helyezettek mellett ajándék kitűzőt kapott. A díjakat Szijártó László Egyházmegyei Karitász igazgató Rieder Andrással a katolikus iskola igazgatójával közösen adta át.

Gyümölcsöt Az Egészséges Étrendhez

Gyümölcsöt Az Egészséges Étrendhez

Június első hetében, EU program keretében az MVH ellenőrzésével 1512kg almát osztottunk 13 településen. A Karitász csoportvezetők által felmért rászoruló családok 14 kg almával térhettek haza, ezzel is segítve, hogy a tartós élelmiszer csomagokon kívül egy kis gyümölccsel is hozzásegítsük őket az egészséges táplálkozáshoz. 108 családnak tudtunk az Országos Karitász és a karitász csoportjaink által segíteni.

Bébiétellel A Kisbabákért...

Bébiétellel A Kisbabákért...

Szijártó László atya PÁPA III. Szent Benedek plébánosa és a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász igazgatója idén is igen nagy mennyiségű bébiételt kapott a Teuton Lovagrendtől (OMT), melynek Ő is aktív tagja. A veszprémi munkatársak 8 településen osztottak bébiételt, illetve 2 intézményt is elláttak gyümölcs sűrítménnyel és rizses kisbabáknak készült finomsággal. Reméljük sok kismamának, anyukának tudtunk örömet okozni.

Öngondoskodó Háztartások A Karitásszal

Öngondoskodó Háztartások A Karitásszal

Az idei évben már 3000 család kapcsolódott be az öngondoskodó háztartások programba. Az országos központ 1600 családnak biztosított vetőmagot, és emellett az egyházmegyei Karitász szervezetek saját forrásból további családokat vontak be a programba. Így a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt a résztvevő családok száma.

Kossuth Rádió felvétele 2016.04.12. Napközben

„Megesett Rajtuk A Szíve…” – Karitász Kiállítás Nyílt Veszprémben

„Megesett Rajtuk A Szíve…” – Karitász Kiállítás Nyílt Veszprémben

„Megesett rajtuk a szíve…” – Karitász kiállítás nyílt Veszprémben
„Megesett rajtuk a szíve…” (Mk 6,34) címmel rendezték meg a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ legújabb kiállítását, amely a Katolikus Karitász 85 évvel ezelőtti megalakulására és a 25 éve történt újraalakulására emlékezik az Irgalmasság Szentévéhez illeszkedve. A tárlat szeptember 8-ig tekinthető meg.

A tárlatot április 2-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapja előtti szombaton délelőtt nyitották meg a Szent Mihály-bazilikában.

„Amikor átlépünk a Szent Kapun, bízzuk rá magunkat Krisztus kegyelmére, amely képes megváltoztatni életünket!” a Szentatya tegnapi Twitter-üzenetével köszöntötte a Szent Kapun át érkezett megjelenteket a megnyitón Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója.


Bővebben...

TARTÓS SZERETET – Nagyböjti Élelmiszergyűjtés

TARTÓS SZERETET – Nagyböjti Élelmiszergyűjtés

A nagyböjti időszakban élelmiszergyűjtési akcióval kezdődött a Karitász húsvéti segélyprogramja.
A Katolikus Karitász által meghirdetett tartósélelmiszer-gyűjtési akció március 6.– március 13. között jelentős eredménnyel zárult. A hívek a Veszprémi Egyházmegyében is egy héten keresztül vihettek a templomokba tartós élelmiszereket, hogy ezzel is segítsék a nehéz helyzetben lévő családokat. Az így befolyt több mint 4 tonna élelmiszerből több mint 400 család kaphatott húsvéti élelmiszercsomagot az egyházmegye területén. Az adományokból a Főegyházmegyei Karitász és a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanulói 8-10 kg-os csomagokat készítettek és az egyházmegyei településein élő rászorulóknak, nehéz helyzetben élő nagycsaládosoknak és egyedülálló idős embereknek juttatták el. A színültig megtöltött csomagok változatos termékeket tartalmaztak. Volt benne tészta, lekvár, liszt, cukor, rizs, olaj, tea, édesség, konzervek, de megtalálható volt benne befőtt, tartós tej is és egyéb élelmiszerek. A veszprémi egyházmegyében a Karitász csoportok is kaptak az élelmiszercsomagokból, kiegészítve Béres Csepp (a Béres Alapítvány jóvoltából) és Vetőmag csomagokkal. Így összesen 110 csomag vetőmagot, amiben 21 féle mag szerepelt, illetve 320 üveg béres cseppet tudtunk szétosztani megyei szinten.

Kölcsönös Támogatásról Döntöttek!

Kölcsönös Támogatásról Döntöttek!

Sikeresen pályázott és nyert támogatást a közelmúltban az „Idősekért Pápakovácsi Attyapuszta” Alapítvány a „Civil szervezetek működési támogatása 2015” című projekten. A „Hozzuk el a világot!” című győztes pályázat célja a civil és segélyszervezetekkel való kapcsolatfelvétel mellett egymás tevékenységének megismerése, és további együttműködési lehetőségek megvalósítása.
A sikeres pályázat apropóján 2016. március 9-én találkozót szerveztek a Veszprém Megyei Idősek Otthonainak Egyesített Szociális Intézménye külsővati részlegében, ahol először Forsthoffer Erzsébet, a házigazda Veszprém Megyei Idősek Otthonainak Egyesített Szociális Intézményének igazgatója mutatta be az intézményt és a pályázati támogatást elnyerő attyapusztai alapítványt. Ezt követően Hanich Ferenc, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye igazgatója beszélt intézményéről és szólt a „Dákai Napsugár Egyesület” tevékenységéről is. Az eseményre eljött és előadást tartott Baráth Gábor, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója, Pataki Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-dunántúli Régiójának ügyvezetője valamint Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója is.
A „Hozzuk el a világot!” című program kerekasztal megbeszéléssel zárult, majd együttműködési megállapodások aláírására került sor az intézmények mellett működő civil szervezetek és a három segélyszervezet között adománygyűjtés, önkéntes tevékenységek végzése és az általuk nyújtott szolgáltatás kölcsönös népszerűsítése céljából.

Embertől Emberig - Rajzpályázat Iskolásoknak

Embertől Emberig - Rajzpályázat Iskolásoknak

A Katolikus Karitász — Caritas Hungarica és az Egyházmegyei Karitász szervezetek a Katolikus Karitász jubileumi éve alkalmából rajzpályázatot hirdetnek„EMBERTŐL EMBERIG” címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők bemutassák a körülöttük érzékelt, általuk megtapasztalt szegénységet, a segítés lehetőségeit, és a Karitász tevékenységét és a rajzolás művészi eszközével kifejezzék a téma iránti érzékenységüket.


Veszprémben Is Örülnek A Családok

Veszprémben Is Örülnek A Családok

A Veszprém–Főegyházmegyei Karitász veszprémi központjában Szijártó László igazgató adta át a dm pelenka adományát 6 nehéz körülmények között családnak.

Az átadás során Szijártó László atya elmondta, hogy a napokban folyamatosan adják át a pelenkákat a már korábban kiválasztott családok számára. A rászorultság megvizsgálása után olyan családok kaphattak az adományból, akiknek különös nehézséget okoznak a gyermekneveléssel járó anyagi terhek. Az egyházmegye területén összesen 52 családot támogatnak kb. fél évre elegendő pelenkával.

Az eseményen résztvevő egyik anyuka háláját kifejezve elmondta, hogy nagyon köszöni a felajánlást, és külön köszöni azoknak is, akiknek a neve nem ismert, de felajánlották pontjaikat, hogy segítsenek az ilyen nehéz helyzetben lévő családokon.

Az „Együtt a babákért” jótékonysági akció során a dm és a Katolikus Karitász összefogásában a dm vásárlói hűségpontjaikat ajánlhatták fel adományként, amelyeket pelenkák formájában továbbított a Karitász a kiválasztott családok részére. A program során idén országszerte összesen 800 család részesül a pelenka adományokból.

Öt Éve Együtt A Babákért

Öt Éve Együtt A Babákért

A dm (drogerie markt) és a Katolikus Karitász közös kampánya most is a nehéz körülmények között élő családokat és gyermekeiket támogatja. A mostani akció eredményeként mintegy 20 millió forint értékben több mint félmillió darab pelenkával tud a két szervezet családokat segíteni.
A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász 52 kisgyermekes családnak tud pelenkát adni, családonként félévnyi mennyiséget. Február 10-től Veszprémben a Vár u. 25 szám alatt, szeretettel várjuk a nehéz helyzetben élő anyukákat, gyerekeket!