2017 Események

Másfél ezer ajándékot osztott ki a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász


Jó, ha tárgyakkal is meg tudjuk ajándékozni a szeretteinket, de a legnagyobb ajándék az, amikor az ember önmagát adja valakinek, fogalmazott Márfi Gyula veszprémi érsek csütörtök délelőtt a Szaléziánumban a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász ünnepélyes karácsonyi sajtótájékoztatóján, melyen tíz rászoruló családnak osztottak ki ajándékcsomagokat.A Tárjátok ki szíveteket! elnevezésű program keretében számos, a Veszprémi főegyházmegye területén működő, egyházi és állami fenntartású iskolában, illetve óvodában gyűlt össze az az ezernégyszázötven ajándékcsomag, melyet szülők és gyermekeik ajánlottak fel a rászorulóknak.

Az összekészített dobozokban játékok, könyvek, írószerek, meglepetések rejtőznek. Az így összegyűlt dobozokat a karitász önkéntesei juttatják el karácsonyig az egyházmegye területén, valamint a határon túl élő kárpátaljai családokhoz. Márfi Gyula veszprémi érsek rámutatott, az advent a várakozás ideje, karácsonykor pedig azt ünnepeljük, hogy Isten elküldte hozzánk fiát. Ez a legnagyobb ajándék, hiszen Jézus mennybemenetele után is itt maradt velünk a földön az oltári szentség formájában, mondta el az érsek, aki kiemelte, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az ünnepek alatt közösen töltött idővel, odafordulással, beszélgetéssel is megajándékozzuk embertársainkat.

A katolikus egyház története most már több mint kétezer évre nyúlik vissza, és az egyház a kezdetektől fogva fontosnak tartotta a diakóniát, azaz a szeretetszolgálatot, így elmondhatjuk, hogy a karitász egyidős az egyházzal – emelte ki Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, aki elmondta, a felajánlásoknak hála idén több ízben is sikerült tartós élelmiszert, tűzifát, gyógyszereket, kályhát, hallókészüléket biztosítani a rászorulóknak.

Szijártó László köszönetet mondott minden magánszemélynek, vállalatnak, önkéntesnek, aki a karitász tevékenységét bármilyen módon elősegítette, majd Márfi Gyula érsekkel együtt ajándék- és élelmiszercsomagot adott át tíz, az eseményen megjelent rászoruló családnak.

Sokszor egy mosoly is elég

Napközis tábor a bakonyjákói plébánián
Caritas Hungarica Díjban részesült a közelmúltban Varga Zoltánné, a zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport tagja. A szolgáló szeretetről, családról, gyermekkorról, régi karácsonyokról beszélgettünk Zsóka nénivel ünnepváró hangulatban.

Hárman vagyunk testvérek, és nagy szeretetben neveltek minket a szüleink. Nagyon szép gyerekkorunk volt. Uzsán laktunk, egy vasúti településen Tapolca és Sümeg között. Édesapám vasúti tiszt volt, és egyik állomásról a másikra helyezték. Ajkán születtem, iskolába pedig Sümegre jártunk mindhárman. Édesanyám otthon dolgozott háztartásbeliként, nevelt bennünket, kertet gondozott, állatokkal foglalkozott középiskolás korunkig. Nem mondom, hogy szegény körülmények között nőttünk fel, de mindenre oda kellett figyelni, s anyukám „művésze” volt a pénz beosztásának. Apukám a szellemi nevelésünkkel foglalkozott, a történelmet nagyon szerette, „élő lexikon” volt. Vasutas hivatásából kifolyólag ingyen utazhattunk, s elvitt minket az ország különböző részeit megismerni, történelmi áttekintést adva hozzá. A Nagy-Magyarország térképét egy életen át a szíve fölött hordta.Bővebben... 

Egy Kis Doboz Szeretet – Beszámoló, fényképek

Egy Kis Doboz Szeretet – Beszámoló, Fényképek
A Veszprém Főegyházmegyei Karitász második alkalommal hirdette meg idén az Egy kis doboz szeretet elnevezésű kezdeményezését, mely keretében a gyerekek szüleik segítségével, a karácsony közeledtével egy kis „szeretetet” ajándékozhattak a rászorulóknak, például játékot, iskolai eszközt, higiéniai szereket, édességet, egy-két kedves szó kíséretében, szépen becsomagolt dobozban a rászorulóknak.A felajánlásokat november 27-ig vártuk, a héten pedig megyeszerte begyűjtöttük az ajándékcsomagokat – Nagyon sok iskola, óvoda csatlakozott az akcióhoz. A Munkácsy iskolában (Pápa) egy osztály pakolta be a karitász furgonjába az iskolából felajánlott ajándékdobozokat Ferenczi Kálmán igazgató, Gőgösné Bakos Adél igazgató-helyettes és Iványi Andrea hittanár vezetésével. Sajnos tavaly is nagyon könnyen szétosztottuk a közel 1200 dobozt fogyatékkal élőknek, nagycsaládosoknak, valamint a Kárpátalján élő szegény magyar gyerekek számára. Idén sem lesz másként, azonban dupla annyian érdeklődtek az akció iránt, így több adomány érkezett be, amiért nagyon hálásak a karitász munkatársai, és persze a nélkülöző gyerekek. Beszéljenek helyettünk a képek: Galéria


Köszönetet szeretnénk mondani a következő Intézményeknek:

Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola / Pápa
Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája / Tihany
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium / Veszprém
Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnázium / Veszprém
Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola / Várpalota
Szent Margit Római Katolikus Óvoda / Veszprém
Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola / Sümeg
Szent István Római Katolikus Általános Iskola / Pápa
Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola / Ajka
Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola / Veszprém
Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola / Tapolca
Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola / Győr

Egy Kis Doboz Szeretet – megduplázódott, 7500 az érdeklődök száma!

Sokszor egy mosoly is elég
A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász karácsonyi, jótékonysági akciója „Egy kis doboz szeretet!" címmel óriási sikerrel zárult a tavalyi évben. Idén megduplázódott 7500 az érdeklődök száma, sokkal több iskola és óvoda csatlakozott a programhoz, sok családtól kapunk telefont, hogy szeretnének ők is ajándékcsomagot leadni. November 27. nappal elkezdjük begyűjteni a dobozokat és Karácsonyig a karitász munkatársai a kis szorgos segítői lesznek a Jézuskának, hogy a neki írt levélből valóra váljon egy szelet, egy aprócska kis játék, plüssfigura, kisautó, játék baba. Ezúton szeretnénk megköszönni annak a sok gyermeknek, szülőnek és persze tanároknak, pedagógusoknak akik segítségével sok szegény, nélkülöző családnak okozhatunk kellemes és örömteli pillanatokat az elkövetkezendő napokban. A dobozok begyűjtése után fényképekkel és összesítővel jelentkezünk…

Szent Erzsébet Ünnepe a Reginában

Szent Erzsébet Ünnepe A Reginában
Erzsébet-kenyereket áldottak meg és osztottak szét a jelen lévők között templomunkban, Szent Erzsébet ünnepén, a hétfő esti szentmise után.
A veszprémi Regina Mundi Plébániához tartozó Szent Margit Katolikus Óvoda növendékei és pedagógusai adtak elő köszöntő énekeket az ünnepi mise előtt, valamint Szijártó László atya, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója idézte fel Szent Erzsébet életútját és jótetteit. Nem véletlenül kapcsoljuk személyiségéhez a jótékony, cselekvő szeretetet, ő királyné létére együttérzett a szegényekkel és a betegekkel, élelemmel és ruhával segítette a rászorulókat. László atya példaként állította a megjelent hívek elé Erzsébetet, és kérte, hogy mi is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, ha nálunk elesettebbekkel találkozunk.A szentmisén még a hála és a köszönet fontosságát hangsúlyozta. László atya az Egyházmegyei Karitász nevében mondott köszönetet annak a mintegy 500 önkéntesnek, aki egész éven át áldozatos munkával kutatja fel és segíti a rászorulókat. Plébánosunknak, Dezső atyának is köszönetet mondott, hogy biztosította a helyszínt az ünnepi mise és a kenyérmegáldás megtartásához, valamint a kis ovisoknak is a szép Erzsébet-énekekért.Kalkuttai Szent Teréz szavait idézte, aki szerint az egyes emberek segítsége ugyan lehet, hogy csak egy csepp a tengerben, mégis alacsonyabb lenne ez a tengerszint, ha elmulasztanánk hozzáadni ezt az egy cseppet.A szentmise végén Dezső atya megáldotta a kenyereket, amelyeket szétosztottak a hívek között.

Együtt a Karácsonyért a Dm munkatársaival

Együtt A Karácsonyért A Dm Munkatársaival

Idén a dm dolgozói közül 3-an vettek részt a karácsonyi karitatív akció előkészületeiben, összeállításában a Veszprém - Főegyházmegyei Karitásznál. A Dm-es segítőink egységcsomagokat készítettek a rászoruló családoknak és tusfürdő,fogkrém, illetve szőlőcukorral leptek meg minket. Több mint 100 családot támogatunk karácsonyi csomaggal, melynek súlya a 12 kg-ot is meghaladja és a gyermekes családoknak ezenfelül még játékokat, szaloncukrot és édességet is rejtettünk az Ünnepek alkalmával a csomagokba.Nemcsak a minket felkereső rászorulókat segítjük ebben az évben. Karitász csoportjaink által felmért Veszprém megyéhez tartozó településeken is sikerült 10 családnak meleget varázsolni otthonukba az országos kandalló program keretében és saját finanszírozásból ezen felül 19 családot tudtunk ellátni tűzifával. Ez idáig 58 alkalommal, 681.000 Ft értékben, folyamatos gyógyszerkiváltással segítjük a beteg, idős nyugdíjasokat.
 
A Dm-es Lányoknak - Köszönjük önzetlen munkájukat a nehéz sorsú családok és gyerekek nevében is!
 
A Katolikus Karitász szervezete és a dm üzletlánc együttműködése nem új keletű. A dm „Együtt a babákért” néven, minden évben kampányt indít az elszegényedett kisgyermekes családok megsegítéséért.

Egy Kis Doboz Szeretet

Isten és a repülés a szenvedélye Szijártó Lászlónak
A Veszprém- Főegyházmegyei Karitász ismét karácsonyi, jótékonysági akciót hirdet rászoruló gyermekek számára.Az iskolában tanuló gyermekek egy kisebb dobozba becsomagolhatják azokat a játékokat, rajzokat, plüss figurákat vagy más egyéb dolgot, ami jó állapotban van, és más gyermek örülne neki Karácsonyra.

Az akciónk neve: „Egy kis doboz szeretet!”

Az összegyűlt dobozokat a karitász munkatársak egy előre megbeszélt időpontban begyűjtik, és Karácsony előtt az önkénteseink eljuttatják a rászoruló gyermekek számára. Bővebb információt a mellékelt plakáton lehet olvasni.

Elérhetőségeink:    +36-20-801-9400
                              iroda@karitaszveszprem.hu
                              www.karitaszveszprem.hu

Karácsonyi Adománygyűjtés a Z+D Kft. támogatásával

Karácsonyi Adománygyűjtés A Z+D Kft. Támogatásával
A karácsony a meghitt együttlét, az ajándékozás és a közös étkezések ideje, de sok családban még ekkor is problémát jelent, hogy étel kerüljön az asztalra. A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász abban a reményben folytatja adománygyűjtési akcióját, hogy a veszprémi Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. vásárlói támogatásával, rászoruló családok ünnepét teheti szebbé.

A Karitász önkéntesei november 8-án, 9-én és 10-én 8-19 óra között várják a vásárlók felajánlásait!

Célunk, hogy a három nap alatt legalább 1 tonna élelmiszert összegyűjtsünk, mely közel 100 család számára jelenthetne segítséget.

Az összegyűlt adományokat a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász szervezet juttatja el a legrászorultabbaknak december hónapban.

A karitászmunka Istentől kapott küldetés

A karitászmunka Istentől kapott küldetés
A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás.Az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Katolikus Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik a legrászorultabb embertársaikat. Élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruhákkal, bútorokkal és egyéb tárgyi adományokkal támogatják a nehéz szociális körülmények között élőket.Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatással nyújtanak segítséget számukra.Tárgyi és pénzadománygyűjtéseket, jótékonysági programokat, segélyakciókat, nyári táborokat szerveznek. Gyakran adományokat pakolnak, válogatnak, majd készítenek belőlük hasznos csomagokat, amelyeket el is juttatnak a legnehezebb sorsú emberekhez, családokhoz.Sok időt szánnak a családok meglátogatására és szociális helyzetük felmérésére is, hogy a legjobb helyre jusson a segítség.Saját karitász közösségük lehetőségein túl, az egyházmegyei és országos segélyakciókba is becsatlakoznak, további feladatokat és adminisztrációt is felvállalva. Különösen érzékenyek a legelesettebbek, az idősek, betegségben szenvedők és a gyermekek problémái iránt.Karitász csoportjuk tagjaival és település szervezeteivel élő és jól működő példaértékű kapcsolatokat, együttműködéseket alakítottak ki, amelyek a rászorulók javára szolgálnak.A „kézzel fogható” karitatív feladatok mellett imádkoznak a rászorulókért, támogatókért és önkéntesekért.Mindezek mellett valamennyi díjazott különösen nagy odaadással, elhivatottsággal és türelemmel áll a rászorultak mellett vigaszt nyújtva a nehézséggel küzdők számára.

Nagyon nagy meglepetést, örömet és meghatottságot éreztem, amikor a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász értesítését megkaptam, hogy 2017.10. 07-én, Budapesten a Magyar Szentek Templomában az eddigi karitász munkám elismeréséül Caritas Hungarica kitüntetésben részesítenek.Lelkiekben felemelő érzéssel töltött el, hogy ez a megtiszteltetés a Rózsafüzér Királynőjének ünnepére esett, hiszen Ő jobban tudja, mi szolgál lelkünk javára.Ez az elismerés számomra azt is jelenti, hogy figyelnek Ránk, számon tartanak minket és értékelik a munkánkat. Ez a tudat új erőt és lendületet ad az elesettek, rászorulók további segítésében, mert „Jót tenni jó, higgy ebben érdemes!”Úgy érzem, ezt a néha nehéz munkát, évek hosszú során igyekeztem önzetlenül végezni, a jó Isten segítségével másokért.Életem boldogságához hozzá tartozik a másokon való segítés. Sokszor a gondjaik meghallgatása is elegendő egy két jó tanács kíséretében.Tapasztalatom, hogy a jó szó, mosolygás, vidámság is nagy orvosság a szomorú, reményt vesztett embereknek.Istennek köszönöm, hogy erre a szolgálatra meghívott és kérem, hogy további szerető-szolgáló munkámhoz adjon erőt és egészséget!
 
Köszönöm!
 
Varga Zoltánné
Zirci Árpád házi Szent Erzsébet katolikus Karitász csoport tagja

DÍJAZOTTAK a Veszprémi Főegyházmegyéből
Kovács Lajosné, Ughy Istvánné, Varga Zoltánné

A 7 éves kislány leukémiával küzd- Az egész megye neki gyűjt

A 7 éves kislány leukémiával küzd- Az egész megye neki gyűjt
Míg a kislődi leukémiás kislány az egészségéért küzd, addig a megyében többfrontos jótékonysági gyűjtés bontakozik ki, tárgyi és anyagi felajánlásokat is várnak.
Barbarics Nóra Diána hét éves kislődi kislány. Magántanuló lesz, ugyanis májusban leukémiát diagnosztizáltak nála, fél éve kemoterápiával gyógyul. Ahhoz, hogy hazaengedjék a szombathelyi kórházból, otthon steril szobára van szüksége. Ennek kialakításának előremozdításáért Kislőd település közössége egy emberként fogott össze, jótékonysági futást és XCO kerékpárversenyt, Ajkán pedig börzét szerveztek a nyár folyamán.
 
A pápai adománygyűjtés szervezői – Takács Balázs, a Nyugat-Magyarországi Adomány Pontok programfelelőse, Bereczki Péterné főszervező és Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója – a két lepecsételt gyűjtődobozzal
 
Az események híradásai nyomán szeptemberben Pápáról szintén csatlakoztak a nemes kezdeményezéshez. Bereczki Péterné főszervező elmondta, a legnépszerűbb közösségi oldal és a Pontjó Grafika Stúdió plakátjai felhasználásával az utóbbi két hét alatt sikerült nagyobb mennyiségű, főleg ruhaneműből, játékszerekből, könyvekből álló adományt összegyűjteniük. A pápai gyűjtés szeptember 27-ig tart, ekkor szállítják át a beérkezett adományokat a Pyro-Protect Bt. segítségével Ajkára.
 
Nóri édesanyja egy időre feladni kényszerült a munkáját, hogy beteg gyermekével lehessen a kórházban. Az édesapa dolgozik, a négy éves kistestvérre a nagymama vigyáz – árulta el.
Takács Balázs, a Nyugat-Magyarországi Adomány Pontok programfelelőse közölte, a pápai Közösségi bolt is szívesen csatlakozott az akcióhoz. Mintegy másfél tonna ruhaneműből, cipőkből és játékszerekből álló dotációjukat a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász (VFK) segítségével juttatják el Ajkára.
 
Továbbá a jótékonysági akció szervezői – Bereczki Péterné, Takács Balázs és Szijártó László, a VFK igazgatója – a Közösségi boltban szerdán lepecsételtek két adománygyűjtő dobozt, amelyek ezentúl ott helyben, és a Zebra papír-írószerboltban várják a pénzbeli adományokat. Valamint egyenesen Nóri bankszámlájára (OTP 11773487-01392904) is utalhatunk.
Október 14-én Ajkán mindezen beérkezett tárgyi adományokból börzét rendeznek. Takács Balázs megjegyezte, az emberek szokatlan módon úgy segíthetnek, hogy közben önmagukon is segítenek. Ugyanis az eseményen mindenki annyi pénzt adhat a termékekért, amennyit jónak lát.
 
A börze teljes bevételét a Barbarics családnak ajánlják fel, a dobozokban pedig várhatóan februárig gyűjtik a pénzt Nóri gyógyulásáért.


Laskovics Márió

A család épségben kimenekült az égő házból

A család épségben kimenekült az égő házból
Ennél nagyobb fájdalom csak az lett volna, ha a gyerekeinket veszítjük el – nézett maga elé könnyes szemmel Horváth Tibor.A család élete munkája, a lakásuk, a teljes berendezés szombaton alig egy óra leforgása alatt vált a tűz martalékává. Szerencséjük, hogy a szobában alvó édesapa a füstre időben felébredt, felkapta a másik szobában játszó kislányát, és kiszaladt az udvarra. Az önkormányzat szükséglakást utalt ki Horváthéknak. A harmadik osztályos Mózes tanítónője, Lovró Krisztina, amint hallott a szerencsétlenségről, azonnal értesítette az osztálytársak szüleit, akik ruhákat, iskolai felszerelést, élelmiszert gyűjtöttek.

A kislány, Bianka most kezdte az első osztályt. A tanítónő felvette a kapcsolatot a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatójával, Szijártó László pápai plébánossal. A segélyszervezet első szállítmánya háztartási gépekkel, ruhákkal, bútorokkal nem sokkal a szerencsétlenség után megérkezett, a második szállítmányt szerdán vette át a család.

Nem tudom, hogyan tovább – zokogott az apa. – Biztosításunk nem volt, én ugyan dolgozom, de a jövedelmem arra elegendő, hogy örömteli gyerekkort biztosítsak Mózesnek és Biankának.

Esélyünk sincs arra, hogy lakást vásároljunk. Az elmúlt napokban sok segítséget kaptunk az emberektől. Abban reménykedünk, hogy az adományokból tudunk vásárolni egy kisebb lakást, ahol majd nyugalomban és szeretetben élhetünk. Mindegy, hogy milyen lesz, majd a két kezem munkájával felújítom, csak legyen egy hely, ahol biztonságban tudhatom a családomat.


Tisler Anna

Legyen öröm az iskolakezdés!

A Veszprémi Főegyházmegyei Karitász szolgálat minden évben választ egy egyházi iskolát a megyéből, amit támogat. Idén a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolára esett a választás.Az adományokat Szijártó László a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója és Rohály János iskolaigazgató adta át augusztus végén az iskola egyik emeleti tantermében. Jelen volt még az iskola lelki igazgatója Földi István esperes atya, Horváth Marietta hitoktató és két önkéntes Karitász képviselő.

A Magyar Katolikus Karitásznak van egy iskolakezdési programja, a Legyen öröm az iskolakezdés, ahol megpróbálunk hozzájárulni a könnyebb tanévkezdéshez, így segítve a diákokat, családjukat. A Katolikus Karitász országosan húszmillió forint értékben négyezer családot tud támogatni, gyermekenként ötezer forintos Erzsébet utalványt tudunk adni, amiből tanszereket és ruhákat lehet vásárolni. Emellett még egy tartós élelmiszerből álló csomaggal szeretnénk a családok segítségére lenni – mondta Szijártó László igazgató, plébános.

Összesen tizenegy család kapott iskolakezdési támogatást, amely egy csomag, tartós élelmiszert és egy ötezer forint értékű vásárlási utalványt foglal magában. Az egyházmegyei központok és a karitász csoportok tízmillió forinttal segítik a rászoruló családokat, illetve a gyermekeket. A veszprémi egyházmegyének van egy karitász alapítványa, ami a karitász csoportokat közel 850 ezer forinttal támogatja. A csoportok ebből az összegből támogatják a nagycsaládosokat, rászorulókat. Több karitász csoport gyűjt adományokat, ruhát, felajánlott pénzösszeget, sőt emellett ötszáz önkéntes segíti a szervezet munkáját.

Az iskolakezdést segítő csomagot az a tizenegy család kapta, akik az igazgató és a pedagógusok szerint a legjobban megérdemelték, leginkább rászorulnak. Lezárásként Szijártó László atya elmondta, hogy a tapolcai plébánián szervezésben van a regisztrált karitász csoport létrehozása.

Smidhoffer Eszter

Nyáron is segít a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász

Hármas összefogás eredményeként lélegeztető készüléket  adományozott egy négygyermekes családapának a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a veszprémi Szent László plébániai Karitász csoport segítségével. A gépet  augusztus 8-án adták át a veszprémi várban található egyházmegyei karitász központban.Az ünnepélyes átadón Szijártó László igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy a veszprémi Szent László plébániai karitász csoport kezdeményezésére jött létre a hármas összefogás, hogy meg tudják vásárolni Segesdi Sándor részére az életminőségét nagyban javító lélegeztető gépet, aminek értéke közel 250.000 forint volt.Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi csoportjának tagja örömét fejezte ki, hogy ismét közös erővel tudtak segíteni, egyben reményét fejezte ki, hogy még sok ilyen meghitt pillanatban lehet része.Szőke Veronika, a veszprémi Szent László plébánia Karitász csoportjának tagja elmondta, hogy két jótékonysági koncertet is szerveztek Sándor megsegítésére, egyet Veszprémben, egyet pedig Pápán az ügy sikeréért.Segesdi Sándor meghatódva mondott köszönetet minden segítőnek és nagy örömmel vette át családjával együtt a lélegeztető gépet.

Dabronc - Karitász tábor élménybeszámoló


Csoportunk 2017.07.10-12. között tábort szervezett rászoruló és nagycsaládosok gyermekei részére. Jeligénk: "A természet Isten ajándéka, ismerkedjünk meg jobban vele!"
16 gyermek - közülük 14 rászoruló- és 4 középiskolás közszolgálatis diák töltötte velünk a 3 napot.
Hétfőn kerékpárral tettük meg a 3 km-es utat Dabronc és az Ötvös-i Vadászház között. Csapatok ismertetése, Őrangyalok nevének húzása, bemutatkozások után különböző szellemi feladatokkal indítottuk a délelőttöt, majd számháború következett. Csoportunk több tagja közben nekiállt a pincepörkölt főzésének, amihez István atya saját termesztésű burgonyát és hagymát adott.Ebéd után Nagy Miklós a Dabronc-Marcalvölgye Vadásztársaság fővadásza nagyon érdekes és tanulságos előadást tartott a gyerekeknek az erdőről,a vadakról, életükről. Közben megérkezett Fülöp Tamás lovaskocsival és kiszállította őket a falu erdejében lévő Farkaskőhöz. 1991-ben itt lőttek le egy farkast, ami a Balatonedericsi Afrika-múzeumban kitömve megtekinthető. A kirándulás után dinnye evés következett, amit szintén István atyától kaptunk.Kedden Ölbőre, a Szent Miklós Gyógyfüves és Kneipp kertbe látogattunk, itt a gyógyfüvekkel és hatásukkal ismerkedtünk Csilla segítségével, majd Szombathely következett, ahol megebédeltünk, megnéztük a Székesegyházat, városnézés és fagyizás után jöttünk haza. Köszönjük Simon Lajos Dabronci polgármester úrnak és Komendánt Irén Ukki polgármester asszonynak a szállítás megoldását.Szerdán a dabronci Faluházban és udvarán töltöttük a délelőttöt, ahol játékos sport- és ügyességi versenyek voltak a csapatok között. Közben Karitászos paprikás krumpli rotyogott a bográcsban. Ebéd után eredményhirdetés és ajándékosztás következett, majd indultunk Sümegre. Először a Várat vettük be, megismertük az íjászat és a kürtös kalács sütés fortélyait, a Giuseppe Family artistacsoport műsora után következett a nap fénypontja: az Arénában lovagi tornán vehettünk részt. Nagyon szépen köszönjük Papp Tamásnak és feleségének, Csillának, hogy biztosították számunkra ezt a felejthetetlen élményt.A gyerekek, fáradtan, de sok szép és kellemes élménnyel érkeztek haza.
Köszönet csoporttársaimnak is, akik szabadságot vettek ki és végig helytálltak a tábor sikere érdekében.

Varju Zoltánné csoportvezető
Don Bosco Karitász csoport

Ötgyerekes családon segített a Karitász

Ötgyerekes családon segített a Karitász
Egy anyuka 5 gyermekével, másfél évvel ezelőtt magára maradt. 3-an általános iskolások, ketten óvodás korúak. A két kicsi jelentős egészségügyi nehézségekkel küzd. A házukra svájci frankos hitelt vettek fel kilenc éve, melynek nagy részét már visszafizették. Mivel a magára maradt család jövedelme csak a GYES maradt, ezért a hitelt nem tudták tovább fizetni. A bank árverésre bocsájtotta a házukat. Nagyon bíztak benne, hogy a falu széli kis házukat öt gyerekkel senkinek sem lesz szíve megvenni, mindaddig, ameddig az anyuka nem tud elmenni dolgozni. Azonban internetes árverésen a tavasszal egy ember – látatlanban – mégis megvette a házukat. Erről azonban nem értesítették a családot. Május közepén szóltak az önkormányzattól, hogy 6 héten belül költözniük kell.
A helyzet teljesen kilátástalannak tűnt. A környék kedvelt üdülőterület, kifizethető albérletet hiába kerestek, nem találtak. Egy ismerős segíteni próbált nekik. Internetes keresés után 48 órával később pár faluval odébb felkínáltak megvételre egy házat kerttel, mely már egy évtizede eladhatatlan volt, mert semmilyen közművel nem rendelkezett. Az ismerős és barátaik, illetve a rokonok összefogtak, gyűjtésbe kezdtek és csodás módon két héttel később az új ház árának nagy rész összejött, úgy hogy az adásvételi szerződést meg tudták kötni. Még a gyűjtés kezdetén a Veszprémi Érsekség Karitászához is kérvénnyel fordultak segítségért. Az utolsó részlet, a vételár utolsó két és fél százaléka azonban sehogy sem jött már össze, így a kulcsokat nem kapták meg.
A Jó Isten a kezében hordozta ezt a családot. Levél érkezett a beteg kicsiket felülvizsgáló orvosi bizottságtól, hogy pont azt a falut jelölik ki integrált nevelést biztosító óvodai és iskolai ellátásra, ahol a leendő új házuk található. A kilakoltatási határidő előtt 10 nappal telefonhívás jött a Veszprémi Karitásztól, hogy a család kérését pozitívan bírálták el. A felajánlott anyagi segítség csodás módon fedezi a hiányzó 2,5 százalékot és a földhivatali költségeket is. Így a gyerekeknek és az anyukájuknak volt idejük nyugodt körülmények között összepakolni és egyetlen napra sem maradtak otthon nélkül. Az új otthonuk falujában az édesanyának részmunkaidős munkára is lesz lehetősége, míg a kicsik már oktatási intézményben lesznek délelőtt.
Nagyon sokan segítettek, nagylelkű és tiszta szívű emberek. Mindenki pillanatnyi helyzete és lehetősége szerint kisebb, vagy nagyobb adománnyal. Hálás köszönettel a Jó Isten áldását kérjük minden segítőre. Külön köszönjük a Veszprémi Karitász segítségét.
Szeretnénk minden kedves olvasót bíztatni, hogy nincsenek kis segítségek, minden segítség, bár látszólag kevésnek tűnik, az Úristen kezében nagy dolgokká lesz. A Karitász a valóban rászoruló családoknak segít, és aki a legkisebb anyagi vagy tárgyi adománnyal is támogatja a Karitászt, az végül igen nagy jótétemények részesévé válik. Köszönjük a segítséget és a támogatást a nevét elhallgatni kívánó beküldőnknek!

Vár a nyár! – Megnyitotta kapuit a karitásztábor Olaszfalu-Alsóperén

Márfi Gyula veszprémi érsek június 20-án misével nyitotta meg az idei karitásztábor-idényt Olaszfalu-Alsópere édeni pagonyában. Tíz hét alatt több mint ötezer gyerek táborozhat ingyen, szerezhet barátokat és maradandó élményeket, élvezheti a karitász munkatársainak gondoskodását.
Rodoszon van egy természeti csoda: a Pillangók völgye, amelyben nyaranta élő festményekként lepkék ezrei üldögélnek a fákon. Én még gyerekként, Bálint Ágnes Barátom, Bonca című könyvében olvastam róla. Abban emlékeim szerint arról is szó esik, hogy ha furulyán vagy fuvolán valami szép dallamot játszanak nekik, azonnal repkedni kezdenek, táncra kelti őket a zene. Ez olyan szép, hogy már-már mesének tűnik. Jó időre el is feledtem; azt hittem, ez a történet csak gyerekeknek való. De csak 2017. június 20-áig, mert akkor a Bakonyban, Olaszfalu-Alsóperén kiderült: a mese igaz, és nem is kell Rodoszra menni érte.
 
Sem Olaszfalut, sem a szomszédos Felső-, majd a még onnét is négy kilométerre levő Alsóperét nem könnyű megtalálnunk. Zavaró, hogy Alsóperét egyszerűen nem ismeri a GPS, és hogy az utunk Felsőperétől már az erdőn át – igaz, aszfalton – vezet. Ám olyan keskeny és vadregényes ez az út, hogy a sofőrünk majdnem visszafordul, attól félve, itt már csak az erdőgazdaság munkagépei járhatnak. Végül aztán bátorságot gyűjtünk abból, hogy hiszen éppen a veszprémi erdőgazdaság vendégei leszünk ma, amely a karitász tábornyitójának helyszínét biztosítja.
 
„A helyi karitászcsoportnak jó a kapcsolata az erdőgazdasággal, így kerültünk ide – meséli Csapó Viktória sajtóreferens. – Szívélyesen meghívtak, sőt előzetesen az egész ősparkot bejárták velünk, hogy kiválaszthassuk a legmegfelelőbb helyszíneket. Külön örültünk, hogy itt kápolna is van, ahol Márfi Gyula érsek misézhet.”
 
„A Park Szálló alapjában véve vadászcentrum, a kápolnát saját erőből, 2013-ban építettük – mondja Szedlák Tibor termelési vezérigazgató-helyettes. – Eredetileg díszletnek, látványos háttérnek építettük a vadászatok utáni terítékhez, fotózásokhoz. De hamarosan komoly tartalommal telt meg: a festői táj, a gyönyörű erdő és botanikus kert miatt ugyanis roppant népszerű lett mint esküvői helyszín. Csak múlt nyáron tizenegy esküvőt és lagzit rendeztek nálunk.
 
Állami cégként közjóléti kötelezettségeink is vannak, így természetes, hogy egy ilyen szép eseménynek szívesen vagyunk a vendéglátói.”
 
A tíz órakor kezdődő misén az érsek a gyerekek nyelvén – ő mondja így – ó- és újszövetségi „sztorikat” – mesélve arról beszél, hogy van értelme szeretni azokat, akik bennünket nem szeretnek, és nem visszaütni, ha bántanak. Az Ószövetségtől az Újszövetség felé haladva az is egyre világosabb, hogy maga Isten nemhogy nem bosszúálló, hanem maga a végtelen irgalom – hangsúlyozta a főpásztor.
 
A mise után a gyerekek a templom melletti szabadtéri színpadon felsorakoznak, és rövid műsort adnak elő fuvolaszóval (!), a pillangók pedig veszik a lapot, és jóváhagyólag táncolnak fölöttük. Aztán Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes a karitász országos tábormegnyitója alkalmából mindenkit üdvözöl, és nyitóbeszédre kéri az érseket. Ő azonban szabadkozik, és „beszéd” helyett csupán pár kedves szóval fordul a gyerekekhez. Arra kéri őket, hogy semmit se vigyenek túlzásba, némi fegyelmet még a legnagyobb szabadság idején is erőltessenek magukra, legyen szó akár okostelefonozásról, akár más szórakozásról, játékról.
 
Polgárdy Imre, a Veszprém megyei önkormányzat elnöke köszönetet mond mindazoknak, akik a gyerekek táborozását lehetővé teszik, majd bejelenti, hogy az önkormányzat jövő nyáron harminc gyerek ingyenes nyaralását biztosítja a csopaki üdülőfaluban.
 
Écsy Gábor országos igazgató sorra veszi, hány meg hány féle tábort (vándor-, napközis, sátor-, kézműves-, hittan-, hagyományőrző) tábort szervez, támogat a Katolikus Karitász. „És mindegyikben ti, gyerekek vagytok a középpontban; az, hogy ti maradandó élményekkel gazdagodjatok a nyáron” – teszi hozzá, majd a nap legnagyobb eseménye, körülbelül száz lufi felengedése következik. „Vár a nyár!” – kiáltja Écsy Gábor maga is gyermeki örömmel, és amint a lufik nagy boldogan az ég felé röppennek, mindannyian átérezzük a pillanat ünnepélyességét. Kitört a vakáció.
 
És közben mindenütt pillangók. Annyian vannak, mint máshol a legyek vagy a szúnyogok. Míg kirándulásainknak mindig nagy élménye, ha egyet-egyet megcsodálhatunk közülük, itt akkora csapatokban üldögélnek a tornácon, kalandoznak a réten, szállnak sapkára, autóra, székre, sütire, hogy fél órán belül már egészen megszokjuk a jelenlétüket. Körülvesznek, kíváncsiskodnak, kérnek a gulyás mellé kapott uborkából, és a kenyerünket kóstolgatják. A pillangók paradicsomába érkeztünk, ahol mi csak álmélkodó vendégek lehetünk.
 
Sorverseny következik macikerüléssel, zsákban futással, gumilabdaként pattogó és botladozó, el-eltanyázó gyerekekkel, aztán tollasütőn kell labdát egyensúlyozni, és hármas gyepsíelés a záró feladat. Az utóbbihoz nagyon összhangban kellene lenni a versenyzőknek, és előbb meg kellene tanulniuk, egyáltalán hogyan lehet elindulni, aztán nem elesni, senkit sem a „harctéren” hagyni. Ez nemigen megy, és forróság van, ezért a pihenő kihirdetése után már nem folytatódik a verseny. Tanulság: talán nincs is komolyabb, embert próbálóbb, az életre jobban felkészítő tevékenység, mint a játék.
 
Négy gyerek nyilatkozik a tévéseknek a tábori élményekről: teniszezésről, pingpongozásról, csocsózásról, számháborúról, kirándulásokról, kalandparkról. Egy ötödiket, aki körülöttük sündörög, inkább a mikrofon érdekli: elkéri a riportertől, belekiabál, eljátssza, hogy tévés, kedvesen handabandázik.
 
Az érsek eközben a térsakk mellett álldogál; várja, hogy valamelyik gyerek kihívja egy partira. Többen is jelentkeznek. Egy kissrác nagy kompetenciával lépeget, de idővel egyre többször morogja mókás méltatlankodással: „Baj van”, „Sajnos érsek atya nagyon jól játszik”. A visszavágó hasonlóan alakul, de az érsek ekkor már elemzi is az állásokat, és időről időre jó tanácsokkal látja el ellenfelét.
 
A program zárásaként a Nádasdyak botanikus kertjén át ebédelni indulunk. A piros sapkás, kék pólós gyereksereg úgy vonul, mint a hupikék törpikék. Egy kislány lemarad, elbújik, majd így kiált: „Közönséges mogyorófa árnyékában állok” – aztán büszkén kitekint a lombok alól.
 
Völgybe érünk, kiszáradt patak feletti hídon át vezet az út a tűzrakóhelyig, ahol már vár a virslis gulyás. Kolléganőm felhívja a figyelmemet, hogy minden asztal fölött lebeg egy-egy pillangó. Talán őrangyali szerepben, talán csak mert társaságra vágynak, de a jó illatok is vonzhatják őket.
 
Szívélyes a fogadtatás: leültetnek, asztalunkhoz hozzák az ételt a karitász önkéntesei. Ebéd közben Zagyva Richárd a táborokról mesél. Kétféle típusuk van – mondja –: a közvetlenül a karitász (helyi csoportok, egyházmegyei vagy az országos központ) által szervezettek, és a karitász által támogatottak, például amikor egy-egy iskolával együttműködnek, bizonyos résztvevőknek állják a költségeit, vagy az odajutást segítik. Idén háromszáz gyereket Erzsébet-táborokba is elküldhetnek.
 
Tíz héten át zajlanak a táborok, sok önkéntes vesz részt a lebonyolításukban. Nagyrészt olyanok, akik egész évben segítenek, de ilyenkor mások – egyetemisták, főiskolások és gimnazisták – is bekapcsolódnak a munkába, ismerkednek az önkéntességgel, nemegyszer az ötvenórás közösségi szolgálat keretében. Akik itt vannak, nem munkaként, kötelességből, hanem a gyerekek barátaiként, gyakran pedig afféle „pótnagyikként” szolgálják a rájuk bízottakat. Ezért olyan jó hangulatúak, lelkületűek a karitásztáborok.

Kiss Péter/Magyar Kurír

Karal Viola - Liszt Grafikái kiállítás megnyitó

Karal Viola - Liszt Grafikái Kiállítás Megnyitó
Karal Viola Burgenlandban élő zongoraművész, zenetanár, grafikus, kivitelező és jelmeztervező, aki háromnyelvűségével szimbolizálja Őrvidéket, hisz német, magyar és horvát nyelven jelennek meg gyermekdalai, zenés gyermekjelenetei, musicaljei. Szülővárosa Pozsony (Bratislava). A Burgenlandi Népművelődési Intézet meghívására, közvetlenül a „Prágai Tavasz" vége előtt érkezett Ausztriába, ahol párját megtalálva — 1968 óta él és alkot. 1996-ban megkapta a Burgenlandi Becsületrendet.
LISZT GRAFIKÁI 
2017. május 25-én 15:00 órakor nyitja meg Szijarto László Veszprém•Főegyházmegyei Karitász igazgató a Veszprém, Vár u. 31. sz. alatt lévő SZALÉZIÁNUM Érsekségi Turisztikai Központban. Ünnepi köszöntőt mond Pálfalviné Ősze Judit a Szaléziánum igazgatója. A kiállítást a Veszprém - Főegyházmegyei Karitász és Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ szervezi. A kiállítás 2017. június 22-ig, naponta 09-18 óra között ingyenesen látogatható. Adományokat a Karitász céljaira szívesen fogadunk.

Állati Extrém show Veszprémben és Pápán a Richter Flórián Cirkuszban!

A Richter Flórián Cirkusz jóvoltából, a Veszprém - Főegyházmegyei Karitász számára kedvezményes programlehetőséget kaptunk, így Pápán és Veszprémben is 10-10 gyermeknek tudtunk örömöt szerezni. Richter Flórián kilenc évesen kezdte artista pályafutását lovas akrobataként.  2008-ban a 32. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a magyar artisták közül egyedüliként elnyerte az Arany Bohóc-díjat. Az artistaművészeknek az Arany Bohóc-díj olyan, mint a színészeknek az Oscar-díj. 2017. évi műsoruk címe Állati extrém. Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a támogatást a cirkusznak. Nagy élmény volt a gyerekeknek és nekünk is!

Kristályóriás - A veszprémi Szent László templomban

Jótékonysági Batyus délután
A Szent László Plébánia énekkara már évek óta színessé teszi a az ünnepeink megünneplését. Karácsonyi pásztorjátékra, virágvasárnapi passióra való készülés összekovácsolta az énekeseket. Szeretnek együtt énekelni, együtt dicsérni az Istent oly módon és eszközökkel, melyeket ajándékba kaptak mindnyájan. Hangszeres és énekes szólistáikkal,kísérőikkel, akik segítségével meg tudják szólaltatni, zenei formába tudják önteni, imádságunkat.Imádságainkat, melyeket plébániák területén élő betegeinkért, gyermekinkért mondunk.A koncert alatt a plébánia Karitász csoportja gyűjtést tart  két beteg hívének megsegítéséért.
Az egyik egy társunk egy 4 gyermekes édesapa, aki keringési elégtelenségben szenved , súlyos éjszakai légzési elégtelenséggel.  Az alvásához szükséges lélegeztetőgép  megvételében, kérték segítségünket, mert a család súlyos anyagi nehézségekkel küzd az apa betegsége óta.A másik egy 11 éves kislány, aki súlyos vérképzési problémái miatt csontvelő átültetésre vár. Gyógyszerei megterhelik a család anyagi helyzetét. Iskolatársai szintén gyűjtenek a Dózsa György Általános Iskolába társuk számára, hogy sikerüljön neki megküzdeni ezzel a súlyos betegséggel.Szeretettel hívunk, várunk minden kedves érdeklődőt egy közös imádságra, áhítatra és kérjük, hogy aki tud segítsen nekünk, hogy segíthessünk társainkon.
 

„Gyors segítség, tartós szeretet” - Húsvéti csomagokat osztott a karitász Zircen

„Gyors Segítség, Tartós Szeretet” - Húsvéti Csomagokat Osztott A Karitász Zircen
Évek óta a nagyböjti időben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására tartós élelmiszert gyűjtenek az ország valamennyi templomában, így a ciszterci bazilikában is, a „Gyors segítség, tartós szeretet" mottó jegyében. Adományokat fogadtak a karitász csoport irodájában is, összességében kettőszázkilencven kiló jött össze.Karitász csoportunk tagjai számára nagyon fontos, hogy a bűnbánat, a lelki megújulás igénye hassa át a nagyböjtben azokat a gyakorlatainkat is, melyek ebben az időben különösen időszerűek. A másik fontos dolog, hogy adományainkkal segítsük a szegényeket.Hálásan köszönjük mindenkinek, akik támogatásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy a szegény családok húsvéti asztala gazdagabb lehessen. Az összegyűlt élelmiszert kiegészítettük, így ötven család százkét gyermekkel és húsz egyedül élő kapott csomagot, melyet örömmel vettek át, mondta el Ulrich Józsefné, a karitász csoport vezetője.Kósa Jánosnak Slánicz Józsefné karitász tag – balról – és Gyurkó Zsófia önkéntes adta át a csomagot.A gyűjtésben és a csomagok elkészítésében önkéntesként részt vett Ulrich Anna, a Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola diákja, az osztásban pedig Gyurkó Zsófia, a Veszprémi SZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnázium tanulója segédkezett. Kósa Jánost – aki közmunkásként dolgozik az önkormányzatnál – évek óta segítik a zirci karitászosok.Elmondta, hálás ezért és nagyon örült most is a húsvéti ajándékcsomagnak. Az idén nem ez volt a karitászosok első segítségnyújtási akciója, az év első két hónapjában öt család ötvenegy mázsa tűzifát kapott. Egy országos drogéria hálózat a Katolikus Karitásszal közös kampányában a zirciek harmadik éve vesznek részt, így márciusban négy család babája fejenként nyolcszáz darab pelenkához jutott.Az „Öngondoskodó háztartások" programban hét, kerttel rendelkező család mindegyike huszonnégy csomag vetőmag kapott. Az idén is lehetőség volt tíz idős beteg számára immunerősítő cseppet juttatni.

Müller Anikó Hanga

Hűtőszekrényt kapott az újszülött osztály

Hűtőszekrényt Kapott Az Újszülött Osztály
A Szent Benedek Plébánia Karitász Csoportja ismét adományt adott át, ezúttal a pápai kórház újszülött osztályának. A csoport karácsony elõtt az ápolási osztályt lepte meg, február végén a gyermekosztály kis betegeinek kedveskedtek játékkal, mikróhullámú sütõvel és ágynemûhuzattal, most pedig az újszülött osztályra vittek hûtõt, melyben oltóanyagokat és egyéb orvosi szereket tudnak majd tárolni.
Az átadón dr. Bilinszky Zsuzsanna, a gyermekosztály osztályvezetõ fõorvosa köszönetét fejezte ki a dolgozók nevében az adományért, s elmondta, mindig jól jön a segítség.Nagy meglepetés ért minket, amikor megérkeztek a hûtõvel. Mindig örömmel vesszük a segítségeket, amelyekért hálásak vagyunk – tette hozzá az osztályvezetõ fõorvos. Szijártó László plébános elmondta, amikor a gyermekosztályra vitték az adományt, akkor kérdezték, hogy mire lenne még szükségük, s a hûtõszekrényt emelték ki. A Karitász örömmel segít, amikor csak tud, így reményeik szerint, a jövõben is fognak adományozni a kórháznak. Az átadó ünnepség végén Szijártó László és Legény Miklós, a Karitász csoport vezetõje átnyújtott a közelgõ anyák napja alkalmából egy kis édesség csomagot.

Babos Petra

A Pannon Egyetem hallgatói tartós élelmiszert gyűjtöttek rászoruló családoknak

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Mentorprogramja által szervezett felsőoktatási adománygyűjtéshez a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata (PEHÖK) is csatlakozott. A Több lett? Maradhat! szlogennel meghirdetett akció célja, hogy a hallgatók bevonásával tartós élelmiszerekkel hátrányos helyzetű családokat támogasson. Riskó Annamária, a HÖOK mentorprogram veszprémi mentora elmondta, a március 13 és árpilis 7 között megrendezett gyűjtéshez a veszprémi egyetemisták szívesen csatlakoztak, volt, aki otthonról hozott megmaradt élelmiszert, volt, aki külön vásárolt erre a célra. Az összegyűlt élelmet a Veszprém Főegyházmegyei Karitász segítségével juttatják el a rászorulóknak. Horváth Evelin, a PEHÖK elnöke kiemelte, a tervek szerint folytatják az együttműködést a karitásszal. Az akció hatására több egyetemista felajánlotta, hogy részt vesz a katolikus szervezet önkéntes tevékenységében. Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, az adomány oda kerül, ahol nagy szükség van rá, ahol tudnak enyhíteni a rászoruló nagycsaládosok nehézségein. A húsvéti időszak előtt tartós élelmiszergyűjtést tartott a karitász Tartós szeretet elnevezéssel, ugyanakkor egész évben szükség van a tartós élelmiszerre.
A veszprémi karitász havonta 40-50, évente közel nyolcszáz családnak tud segítséget nyújtani.
Kutasi Zsófia

Az iskolások is néhány órára a Karitász önkéntesei lettek

Az Iskolások Is Néhány Órára A Karitász Önkéntesei Lettek
A pápai  Szent István Római katolikus általános iskola 3.a osztályos tanulói néhány órára jelképesen a katolikus karitász önkéntesei lettek. Nagyböjt időszakában a katolikus karitász tartós élelmiszert gyűjt a rászorulóknak.Nagy lelkesedéssel jöttek a pápai Szent Erzsébet terembe a gyerekek, tanáraikkal, és Megyesi Ferenc atyával, aki a pápa Nagytemplom káplánja, és az osztály hitoktatója.Segítségük igazán szeretetteljes volt,hiszen nem csak összerakták a rászoruló időseknek az élelmiszereket, hanem minden egyes csomagba rejtettek egy általuk készített "szeretet rajzot" is. Az önkéntes munka fontosságát Megyesi Ferenc atya tolmácsolta a kis iskolásoknak.  " Katolikus iskola nevelésének alapja és középpontja maga Krisztus.Megismerjék önmagukat és az őket körülvevő világot. Felülemelkedjenek a középszerűségen, ne fáradjanak bele a folytonos önképzésbe és önnevelésbe, és egyre jobban elkötelezzék magukat az Egyházon belül Isten és az emberek szolgálatára. " A csóti szent Mihály karitász csoport 24 egyedülálló, idős,és 10 nagycsaládos rászorulónak, juttat el tartós élelmiszer csomagot,az ünnepek előtt.Köszönettel, és hálával tartozom a pápai Szent István Római katolikus iskola igazgatónőjének, Gombásiné Takács Gyöngyinek, a karitatív munka támogatásáért, Megyesi Ferenc atyának, Birkás Ilona és Szedlákné Maráczi Ágota tanárnőknek, a csoport összeszervezéséért,és koordinálásáért.És nem utolsó sorban az iskola 3.a osztály kis önkénteseinek.
Birkásné Erdős Krisztina

Lili zsebpénzéből vásárolt a Karitasz gyűjtésére

Lili zsebpénzéből vásárolt a Karitasz gyűjtésére
Nagy mennyiségű tartós élelmiszert gyűjtöttek a Katolikus Karitász felhívására az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola diákjai. Az intézmény diákjaira és pedagógusaira minden gyűjtésben számíthat a segélyszervezet, sok gyermeknek szerzett örömet a karácsony előtti cipősdoboz akcióban is. Az adományt április hatodikán adták át Szijártó Lászlónak, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatójának. László atya köszönetet mondott mindazoknak, kik a nagyböjti felhívásukra adakoztak azért, hogy szebbé és gondtalanabbá tegyék a rászoruló nagycsaládosok, betegek, idősek ünnepeit és az azt követő időszakot. Elmondta, hogy a megyében több, mint 9 tonna élelmiszert gyűjtöttek, országosan pedig 160 tonnát. Várták az adományokat az egyház iskolákban, de néhány állami oktatási intézmény is csatlakozott, a plébániákon, és több bevásárlóközpontban. A csomagokat még húsvét előtt eljuttatják a rászorulókhoz.Bakos Frigyes esperes, az iskola lelki vezetője megköszönte László atya szervező munkáját, és elmondta, örömmel fogadják őt mindig. Szijártó László Ajkán töltötte káplán éveit, és  a közösség hamar befogadta őt. Ma már Pápán szolgál a Szent Benedek plébánián,  de szeretettel gondolnak rá, és úgy érzik, ma is közéjük tartozik. László atya életének egy részét a karitatív munka tölti ki, tagja többek között a 700 éves Ordo Militaris Teutonicus lovagrendnek is.Édesanyámmal mentünk vásárolni, de a zsebpénzemből vettem meg mindazt, amit behoztam az iskolába - válaszolta kérdésünkre Nagy Lili. - Tudom, hogy örömet szerzek ezzel, egy nehéz körülmények között élő családnak szebb lesz a húsvéti ünnepe.A negyedik osztályos kislány lisztet, cukrot, étolajat, száraztésztát, babkonzervet ajánlott fel. Megtudtuk tőle, hogy családja is segíti a környezetükben élő szegény sorsúakat. Egy családot télen tűzifával támogattak.
Reiter István hitoktatótól megtudtuk, hogy közel 100 diák ajánlott fel tartós élelmiszert. A családok örömmel vesznek részt a jótékonysági akciókban, ugyanis ezzel odafigyelésre, együttérzésre, felelősségvállalásra nevelik a gyerekeket, amelyek számukra is fontosak.

Összefogott a két szervezet

Minden támogató szervezet célja, hogy lehetőségéhez mérten segítséget nyújtson a rászorulóknak – mondta Szijártó László, a Veszprém - Főegyházmegyei Karitász vezetője.Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Veszprém - Főegyházmegyei Karitász összefogásából egy jótékonysági adományozás valósulhatott meg: a veszprémi nyugdíjas Perei Endre számára vásárolt a két szervezet hallókészüléket. Perei Endre nagyothall, ezidáig két hallókészülékre volt szüksége. Az elsőt közgyógyellátási igazolványra kapta, az azóta lejárt, a másodikat pedig elvesztette. Időközben emelkedett a nyugdíja, ezért kiesett a támogatotti körből.Azonban önerőből nem tudta megvásárolni a közel 150000 forint értékű készüléket, ráadásul a családban egy beteg gyermeket is támogatnak. A nyugdíjas úr számára a mindennapokban is komoly problémát jelentett a hallókészülék hiánya. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Veszprémi Csoportjával régóta tartja a kapcsolatot, ahol Szegedi Ilona, a csoport vezetője értesült a nehézségről. A szeretetszolgálat támogatni kívánta az ügyet azonban szükség volt további anyagi segítségre, ezért Ilona a veszprémi karitászhoz fordult.Szijártó László, mint mondta, jó és fontos kezdeményezésnek tartja az ügyet. A karitász veszprémi irodájában, a hallókészülék ünnepélyes átadásán kiemelte, összefogással a nagyobb léptékű segítségnyújtás is megvalósulhat. Veszprémben ez az első alkalom, hogy a két szervezet közösen lépett fel egy ügyben. A vezetők elmondták, készek a további együttműködésre. Perei Endre elmondta, nagy segítséget jelent számára a támogatás, elégedett a készülékkel, mellyel közel tökéletes a hallása.
Kutasi Zsófia

Füzetek szeretetből

Mi a Caritas Junior és Young Caritas?
Minden gyermek álma, hogy a tanévkezdésre – vagy szükség esetén tanév közben is – szép és új füzetekbe írja meg az iskolai tananyagot. Ugyanakkor előfordulhat, az a helyezet is, hogy a családi bevásárlás során nem marad elég pénz a megfelelő számú és minőségű füzetek beszerzésére. Ezért is nagyon nagy ajándék a Fűzfői Papírmanufaktúra Kft. adománya, nagyon sok, különböző méretű, új iskolai füzetcsomagok, amelyeket rászoruló gyerekek részére ajánlottak fel. Az iskolai füzeteket a balatonkenesei Magyarok Nagyasszonya Katolikus Karitász csoport kapta meg szétosztásra. Nagyon köszönjük a nemes felajánlást. Isten fizesse meg! M. Teréz nővér

Nagyböjti Élelmiszergyűjtés a Z+D együttműködő partnerünkkel

Nagyböjti Élelmiszergyűjtés - Z+D

A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász Húsvéti, jótékonysági gyűjtést hirdet rászoruló gyermekek, családok számára. A Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. segítségével 2017. márcisu 24-én, a 8200 Veszprém, Aulich Lajos u. 2/1 üzletükben tartós élelmiszer vásárlásával tudnak a kedves vásárlók segíteni és a pénztárnál lévő gyűjtőkocsiba leadni adományaikat, karitász önkéntesünknél. Az összegyűlt élelmiszer elszállításáról a karitász munkatársai gondoskodnak:

Elérhetőségeink: 06-20-801-9400  iroda@karitaszveszprem.hu 

                                  Üzenet küldés: Kapcsolat Messenger

A beérkezett adományokból a Karitász munkatársai készítenek csomagokat, amelyeket még húsvét előtt eljuttatnak a rászorulók számára. Az átlagosan 8 kg-os csomagok tartalma: liszt, olaj, rizs, cukor, tészta, konzervek, tea, készétel konzervek és édesség.

Tartós Szeretet - Nagyböjti Élelmiszergyűjtés

Tartós Szeretet - Nagyböjti Élelmiszergyűjtés

Március 19. és 26. között rendezik meg hazánk templomaiban a nagyböjti élelmiszergyűjtést. Az idei évben a gyűjtés nem csupán a templomokban kerül meghirdetésre, hanem – kilépve a szoros értelembe vett templomi formából – A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász az iskolákban is várja a nagylelkű felajánlásokat. Ezzel lehetővé válik, hogy ne csupán a szentmisére érkezők kapcsolódjanak be, hanem azok is, akik a templomon kívül keresték a segítési lehetőséget.
A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász Húsvéti, jótékonysági gyűjtést hirdet rászoruló gyermekek, családok számára.Az iskolás diákoktól és családjaiktól várunk lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszer felajánlásokat ( pl: liszt, olaj, cukor, ) melyeket saját iskolájukban leadhatnak.Az összegyűlt élelmiszer elszállításáról az iskolákból a karitász munkatársai gondoskodnak:

Elérhetőségeink: 06-20-801-9400  iroda@karitaszveszprem.hu 

                                  Üzenet küldés: Kapcsolat Messenger

A beérkezett adományokból a Karitász munkatársai készítenek csomagokat, amelyeket még húsvét előtt eljuttatnak a rászorulók számára. Az átlagosan 8 kg-os csomagok tartalma: liszt, olaj, rizs, cukor, tészta, konzervek, tea, készétel konzervek és édesség.

Együtt a Babákért 2017-ben is

Hatodik éve szervezi meg a dm drogerie markt a Karitásszal közös kampányát, amelynek célja, hogy kisgyermekes családokat támogassanak pelenkával. A hat év során az Együtt a babákért program keretében mintegy 1600 családot támogatott a két szervezet közel 40 ezer csomag pelenkával amelyek összértéke eddig mintegy 100 millió forint. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a dm drogerie markt és a Karitász közös kampánya most is a nehéz körülmények között élő családokat és gyermekeiket támogatja. A kampányba 260 dm üzlet kapcsolódott be, azaz 260 család részesülhet a támogatásból országszerte.

Az akció eredményeként közel 20 millió forint értékben több mint félmillió darab pelenkával tudják segíteni a családokat. A novembertől tartó pontgyűjtési akció alatt a dm vásárlói hűségpontjaikat ajánlhatták fel adományként, amelyeket a szervezet pelenkák formájában továbbít a Karitász által kiválasztott családoknak. Az segélyakció első átadójára 2017. február 6-án, hétfőn került sor a Szaléziánumban.  A fél évre elegendő pelenka csomagokat Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója, valamint Kömőci-Schenk Ilona adta át a meghívott családoknak.

Karitász Junior Szakmai Nap Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

Karitász Junior Szakmai Nap Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

2017. január 27-én Veszprémben megtartottuk a szokásos év eleji vezetői értekezletünket.
Az értekezleten megfogalmazódott az igény a csoportok illetve az iskolák részéről is, hogy jó lenne minél hatékonyabban bevonni a gyerekeket, a fiatalokat a karitatív munkába.

Az egri Egyházmegyében (Karitász Junior néven) nagy tapasztalattal rendelkeznek ebben a fontos kérdésben.Így arra gondoltunk, hogy egy önkéntes képző napot szervezünk, 2017. március 18-án (szombat) Veszprémben a Hittudományi Főiskolán,azon önkéntesek és pedagógusok számára, akik szívesen bevonnák a gyerekeket, fiatalokat a plébániai karitatív szolgálatba és az iskolákban is megszerveznék azt.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a karitatív munkát már gyerekkorban megszerettessük azokkal, akik szívesen segítenének.Remélhetőleg azok a fiatalok, akik megtalálják helyüket a plébánia karitász csoportban, felnőttként is aktívan tevékenykednek majd abban.

Az eredményes megvalósuláshoz fontos, hogy megfelelő módszerekkel tudjuk minél hatékonyabban megszólítani őket.
Ezért van szükség tapasztalt szakemberekre, akik már régóta eredményesen végzik ezt a szép feladatot.A szakmai napot Árvai Ferenc atya (Egri- Főegyházmegyei Karitász igazgatója) és az ő munkatársai vezetik.

Jelentkezési határidő: 2017. február 28.
Jelentkezni lehet: iroda@karitaszveszprem.hu

+36-88-428-638
+36-20-520-0716
+36-20-801-9400

A képzés helye:  Érseki Hittudományi Főiskola — Veszprém, Jutasi út 18/2.

A képzés ideje:  2017. március 18. (szombat) 9.00-16.00-ig

A találkozás reményében kérem, jöjjünk el minél többen, hogy Egyházmegyénkben is eredményesen tudjuk bevonni a fiatalokat a karitatív szolgálatba!

Tisztelettel és köszönettel:
Szijártó László karitász igazgató


SZAKMAI NAP Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola KARITÁSZ JUNIOR

8.30-8.50      gyülekező   (regisztráció)  

9.00-9.50      ÉRSEKI SZENTMISE (Kápolna)

10.00-10.45  I.    előadás (HF — nagyterem)

10.45-11.00  kávészünet

11.00-11.45  II.   előadás (HF — nagyterem)

12.00-13.00  ebédszünet (HF — ebédlő)

13.00-13.45  III. előadás  (HF — nagyterem) 

13.45-14.00  szünet

14.00-16.00  a hallottak megbeszélése kérdezz-felelek (HF — nagyterem)

Hármas összefogás egy betegért

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget - mondta elérzékenyülve Ölbei Zoltán, amikor átvette az adományokból vásárolt lélegeztetőkészüléket.
A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász csoport, a Bakonyerdő Zrt. és az önkormányzat összefogásának köszönhetően jutott a középkorú férfi az egészségi állapota fenntartását szolgáló berendezéshez.Ferenczi Gábor polgármester a készülék átadásakor elmondta, hogy a városban kiemelten kezelik a karitatív tevékenységeket, jelentős költségvetési értéket képez az adományozás, és igyekeznek minden rászoruló polgárnak segíteni.Az élettől azt kapjuk vissza, ahogyan viszonyulunk az embertárainkhoz – hívta fel a figyelmet Ferenczi Gábor, majd megköszönte a cégnek és a civil szervezetnek a segítséget.Szijártó László igazgató hangsúlyozta, hogy a hármas összefogás évekre, évtizedekre meghatározza Ölbei Zoltán életét, amit a berendezés komfortosabbá és biztonságosabbá tesz.Ez az összefogás példaértékű és azt mutatja, hogy valóban tudunk együtt dolgozni a rászoruló embertársainként – mondta Szijártó László, majd az adományozókon kívül megköszönte munkatársainak, Szijártó Gábornak, Gelencsér Bencének, valamint a pusztamiskei önkéntes csoportnak a közreműködést. Az igazgató elmondta, hogy családok átmeneti otthonának a kialakítása érdekében is elkezdték az egyeztetéseket.Kiss Gábor gazdasági vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a Bakonyerdő Zrt. számára kiemelt fontossággal bír a társadalmi felelősségvállalás.Nagyon örülünk, hogy sikeresen megvalósult az összefogás, és segíteni tudtunk – mondta Kiss Gábor. Ölbei Zoltán elérzékenyülve köszönte meg a félmillió forint értékű hordozható lélegeztetőgépet, amelynek a működését is ismertette. Elmondta, hogy 2009-ben tüdőátültetésen esett át, azóta is rendszeresen jár vizsgálatra és kezelésre a budapesti pulmonológiai klinikára. Az egészséges emberekéhez képest mindössze 13 százalékos a tüdőkapacitása, a vér oxigénszintjének a csökkenése a fizikai állapotára, munkavégzésére is kihat. Ölbei Zoltán az új berendezést oxigénpalackra csatlakoztatva éjszakánként vissza tudja pótolni a szervezetébe az oxigént.
Penk Tímea

Ajándékot kapott a katolikus iskola az „egy kis doboz szeretetért"

Tartós Szeretet - Nagyböjti Élelmiszergyűjtés​​

A tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola diákjai örömteli eseménynek voltak részesei január 26-án délelőtt az iskola aulájában.
Szijártó László, a megyei karitász igazgatója kottaállványokkal ajándékozta meg az iskola tanulóit abból az alkalomból, hogy a főegyházmegyei karácsonyi ajándékdoboz gyűjtésben az első helyezést érték el. A karitász vezetője elmondta, hogy több, mint ezer ajándékdoboz gyűlt össze, ebből kétszáznál többet a tósokberéndi katolikus iskola diákjai és szüleik ajándékoztak. Az adományok egy része a megye szegény sorsú gyermekeinek jutott, de a kárpátaljai gyerekeknek is vittek „egy kis doboz szeretetet", akik nagy örömmel fogadták az ajándékokat.Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a böjti időszakban tartós élelmiszereket fognak gyűjteni a rászoruló családoknak. A tihanyi bencés iskola kezdeményezésére lisztet, cukrot, olajat, konzervet és egyéb nem romlandó élelmiszert fognak gyűjteni. Továbbá elmondta Szíjártó László, hogy hamarosan elindítják a leendő karitászok képzését. Tanárokat, önkénteseket várnak, akiknek megtanítják, hogyan kell hatékonyan, humánus módon a karitatív munkát végezni. Rieder Andiás igazgató megköszönte a kapott ajándékokat. Kiemelte, hogy nagy örömmel vettek részt az ajándékozásban és készülnek a következő alkalomra, a húsvéti gyűjtésre. Az eseményen jelen volt Bakos Frigyes, az iskola lelki igazgatója és Reitter István hittanár, a szervezés irányítója.
Cs.B.É.

Betekintés a keszthelyi Karmelhegyi Boldogasszony Karitász Csoport munkájába

Ajándékot kapott a katolikus iskola az „egy kis doboz szeretetért"

A Katolikus Karitász Veszprémi Főegyházmegyéhez és a keszthelyi Kis Szent Teréz Plébániához tartozó csoport létszáma 8 fő, csoportvezetőjük: Szanatiné Könyves Györgyi, lelkivezetőjük: Pawel Denisiewicz plébános.A csoport legfőbb célja a rászoruló családok és egyedülállók, elesettek, betegek, magányos emberek segítése. Céljaik megvalósítása érdekében adományokat gyűjtenek, melynek jó részét áldozatkész emberektől kapják.Karácsonykor és Húsvétkor 130-15o db tartós élelmiszer csomagot osztanak szét a rászorultak között. Az önkéntesek minden tagja aktívan részt vesz az élelmiszergyűjtésben és a csomagok elkészítésében is. Keszthelyen két római katolikus plébánia segíti a csoport munkáját rászorultak felkutatásában és a tartós élelmiszergyűjtés megszervezésében.Az élelmiszeren kívül egyre szélesebb körű a segítségre szorulók igénye. A csoport rendszeres segítséget ad gyógyszerkiváltásban, használt bútorok továbbításában, tűzifa beszerzésben,...Minden évben iskolakezdéskor 20-25 gyermek részére biztosítanak beiskolázási segélyt.Mindenszentek előtt két önkéntes karitász tag a hajléktalanok sírjait gondozza a keszthelyi temetőkben.A kórházban lévő egyedülálló betegek látogatása szintén fő feladata a csoportnak.A városban működő partner-szervezetekkel folyamatos kapcsolatot ápolnak, így közös erővel hatékonyabban tudják a segítő tevékenységet kifejteni. / KÉSZ, Keszthelyi Önkormányzat szociális osztály, szociális gondozó hálózat…
A keszthelyi Karitász Csoport kéri, hogy amennyiben tudnak környezetükben nehéz helyzetben lévő magányos emberekről, akik rászorulnak a Karitász Csoport segítségére, akkor a rászorult nevét, címét adják meg az alábbi telefonszámok egyikén vagy a keszthelyi két római katolikus templomban elhelyezett Karitász logóval ellátott dobozba helyezzék el. 

Telefonszámok: 83/ 311-601   /   70/7081267   /   30/3403430

Adventi szeretetvendégség - Regina Mundi

Adventi Szeretetvendégség - Regina Mundi

Plébániánk karitász-csoportja bensőséges karácsonyváró ünnepséget rendezett december 17-én délután a közösségi házban. Rendezvényünket László Dezső plébános atya és Szíjártó László atya, a főegyházmegyei karitász igazgatója is megtisztelte jelenlétével.Hét többgyermekes családot láttunk vendégül, akik itt kapták meg a számukra összeállított tartósélelmiszer-csomagot, és többen kaptak néhány ezer forintos támogatást is.A köszöntők után felolvasott szép karácsonyi történet arra tanít, hogy be nem teljesült vágyaink és álmaink ellenére, valamennyien megajándékozottak és áldottak vagyunk. Feladatunk, hogy egymás számára is áldássá váljunk. Vendégeink nagyon örültek a kedves vendéglátásnak, a gyerekek a kapott ajándék játékoknak.A délutánt adventi és karácsonyi énekek éneklésével fejeztük be. Horváthné dr. Kovács Zsuzsa

6 Éve Együtt a Babákért

6 Éve Együtt A Babákért

A dm (drogerie markt) és a Katolikus Karitász közös kampánya most is a nehéz körülmények között élő családokat és gyermekeiket támogatja. A sikeres együttműködés eredményeként, idén is sok kisgyermekes családon tud segíteni a két szervezet. A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász 52 kisgyermekes családnak tud pelenkát adni, családonként félévnyi mennyiséget. Februártól, Veszprémben a Vár u. 25 szám alatt, szeretettel várjuk a nehéz helyzetben élő anyukákat, gyerekeket!

Jótékonysági disznóvágás Kislődön - Beszámoló

2017. január 14-én a kislődi Markója László karitászcsoport szervezésében nagyszabású közösségi rendezvényként jótékonysági disznóvágást és karitász bált szerveztünk.A rendezvény a vártnál is több embert érintett és mozgatott meg.A disznóölés helyszínére a Takaros vendéglő udvarára érdeklődő, nézelődő családok érkeztek, akiket forralt borral, teával. süteménnyel kínáltunk.A művelődési házba látogatók családi és gyermekprogramokon vehettek részt és ingyenesen válogathattak a jó minőségű használt ruhák között. Mindkét helyszínen igen jó hangulatban telt a délelőtt.A disznóölési helyszínen közben elkészült hurkákkal, kolbászokkal a karitász önkéntesek szociálisan hátrányos helyzetű családokat, fogyatékkal élőket és időseket kerestek fel. 90 háztatásban örültek a kóstolónak.A nap megkoronázásaként jó hangulatú svábbált tartottunk, ahol mindenki kedvére szórakozhatott és izgulhatott, hogy értékes tombolatárgyakból sikerül-e valamit megnyerni.Rendezvényünk nem jöhetett volna létre, ha nem élvezte volna a falu széleskörű támogatását.Mindenki segített, akit megszólítottunk.Marczona Péter egy 200 kg-os disznót ajánlott fel, és gondoskodott a szükséges fűszerekről, és a segítő stábról.A Német Kisebbségi önkormányzat vállalta a Johann’s Kapelle zenekar fellépti díját.
A Takaros Vendéglő tulajdonosai térítésmentesen biztosították a helyszínt, kifizették helyettünk dolgozóikat, és részt vállaltak a báli vacsora nyersanyagköltségeiből.A helyi vadásztársaság egy szarvasborjúval lepett meg bennünket, nehogy kevés legyen a kolbászhús.A kislődi nyugdíjasklub asszonyai finom süteményeket sütöttek, a települési önkormányzat pedig a családi és gyermekprogramokat szponzorálta.Az összefogásból és a támogatásokból magánszemélyek és családok is bőven kivették részüket.Köszönettel tartozunk a támogatásért -a teljesség igénye nélkül- a Marczona családnak, a 3 Kaszás családnak, az Adonyi családnak, az Oszkó családnak, az Estók családnak, az UNFERDORFER családnak, Némethné Brendel Mónikának, a foltvarró klubnak, a SOBRI JÓSKA Kalandparknak, a helyi Euro Family boltnak, Simon Gábor plébános úrnak, és a sort lehetne folytatni.
Kezdetektől támogatta programunkat a Veszprémi Főegyházmegyei Karitasz irodája.Az iroda dolgozóira a plakátok elkészítéséről a program végéig mindenben számíthattunk.Eszközökkel, anyagokkal, tanácsokkal, PR tevékenységgel segítették munkánkat.
Minden segítőnek hálásan köszönjük a támogatást.A jótékonysági disznóvágást a jövő esztendőben megismételjük, számítunk jószándékú, nagylelkű támogatóinkra.  
                                                                 Kisné Lovasi Mária
                                                             karitász csoport vezetője

Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület - Beszámoló

Meghittség, melegség, ünnep a nagycsaládban.

Nagy ünnepre készülődtünk december 17-én egyesületünk első hivatalos, igazi közös év végi Mikulás-Karácsonyi ünnepélyére, mely most egy jótékonysági Gálával egybekötve valósult meg. A szereplésre való felkérésünket, meghívásunkat nem mindenki tudta elfogadni, az ünnepi megsokasodott teendők okán, de biztosítottak minket a további, jövőbeni együttműködésükről. Mindennek ellenére így is annyian elfogadták a felkérést, hogy a Jótékonysági Gálánkon kb. 1,5 órás színvonalas színpadi műsorral kedveskedhettünk a megjelenteknek, ami igazán varázslatosan ünnepire sikerült. A program első része nyitott volt, bárki részt vehetett rajta, lévén a szereplők között voltak, akik egyesületünk valamelyik családjának tagjai, de akadtak olyanok is, akik valamely más civil szervezetet, iskolát, óvodát,… képviseltek, így többek között a Thury György Gimnáziumot, a Faller Jenő Szakképző Iskolát,a  Csengőkórust, az Ady Általános Iskolát, a Nepomuki Szent János Római Katolikus Iskolát, a Várpalota Városi Gyermek- és Ifjúsági Kórust,…Mindenki nagyon kitett magáért, s  táncos, énekes, prózai és hangszeres játékokkal  varázsolta el a közönségünket…
Mindeközben az osztott helyiség másik termében már zajlott a díszítés, s az ünnepi asztalok megterítése az esti bensőséges közös vacsorára, ezúttal már csak tagcsaládjaink számára. S a tágas folyosón felállított büféből lehetett csemegézni, más asztaloknál pedig tombolát, zsákbamacskát vásárolni vagy épp ruhát válogatni. Az eseményre olyan családokat is meghívtunk, akik nehéz helyzetéről a napokban értesültünk, így segítve, támogatva, szebbé téve számukra is az ünnepet. Nem titkolt szándékunk a tagcsaládokat érintő növekedés, ezért is az év során többször szerveztünk nyílt programokat. Bárki csatlakozhat hozzánk, aki elfogadja alapelveinket, egyetért céljainkkal.
A Gálaest lezárultát követően elköszöntünk vendégeinktől, s már úgymond „családias légkörben” tagjaink családjaival folytatva meglátogatott minket a Mikulás, akinek igen nagy sikere volt nem csak a gyermekek körében. A felnőttek is jót szórakoztak, s élvezték a pár perc nyugalmat, míg gyermekeik figyelme a „piros ruhás alakra” irányult, aki ezúttal a vidám kis „siherehad” által körülfogva mintegy 90 csomagot ajándékozott.
Ezt követte a családok megajándékozása, ami a mi számunkra nagyon fontos. Mindenki egy kis tartós élelmiszerrel (tészta, liszt, tea), gyümölccsel (alma) és az érintettek bébiétellel lettek gazdagabbak köszönhetően 2 fő támogatónknak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének és a Veszprém-Főegyházmegyei Karitásznak, akik pénzbeli és természetbeli adományokkal támogatták rendezvényünket. A Karitász által adományozott „cipős dobozok” által ajándékokkal, meglepetésjátékokkal kedveskedhettünk gyermekeinknek, s kedvére válogathatta, aki akarta a ruhákat.
E jótétemények és önkénteseink áldozatos munkájának, adományainak köszönhetően mindenkit gazdagon megjutalmazhattunk, s végezetül az ünnepi asztal mellett együtt tölthettünk időnket az adventi hangulatban egy kellemes vacsora mellett.
A program ünnepi hangulatát hangsúlyozta a díszítés, mely bájos, elbűvölő szépséggel, csillogó fényekkel bódított és ejtett ámulatba minket, a Kasmír Esküvő és Rendezvény szervezőinek köszönhetően.
A program színvonalas megvalósulásáért köszönet jár támogatóinknak: Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Veszprém-Főegyházmegyei Karitász, Viloma Kft., Flóra Vegyes Kereskedés, Kála Ajándékbolt, CBA Berhida, MESE Bolt és lelkes önkéntes csapatunknak. Büszkén mondhatom, az előkészületekben, helyszíni és utómunkálatokban egyesületünk mintegy 20 főnyi önkéntes csapata „tündérkedett” - a 30 családból - , amit példásnak gondolok – ismerve – az önkénteskedésre vonatkozó statisztikákat, s a részvételt illetően kb.20 család volt jelen, mintegy 60 gyermekkel, illetve az egyéb meghívottakkal kiegészülve létszámunk 120 fő körüli volt.
Mikor az év vége közeleg és Karácsony, mindig belopja magát valami forró vágyakozás a szívembe, hogy tegyek valami nagyszerű dolgot, ha nem is világraszólót a „gyermekek mosolyáért”. Úgy hiszem rajtam kívül e kis körben még sokan így gondolják, hiszen ezért is lettünk mi Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület, s a közösség együtt tevékenykedése nélkül ez mind nem valósulhatott volna meg. Ezúton is köszönöm, mindenkinek kedvességét, segítő szándékát!
 
 
Császár Zsuzsanna
elnök
Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület