52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

 Információ

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (52. Eucharisztikus világkongresszus; rövidítve NEK, IEC2020) 2020. szeptember 13–20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen (az utóbbi időben négyévente) megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.


Magyarországon 1938 májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, így a 2020-as esemény a második ilyen alkalom lesz. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úgy nyilatkozott, hogy a magyar katolikus egyház számára óriási jelentőséggel bír a kongresszus budapesti megrendezése, „bemutatkozás a világ előtt és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is”.

 Karitász csoporttag regisztráció a 2020. szeptember 20. Statio Orbis ünnepi zárómisére a Hősök terén

 Útmutató - iskolai, illetve családi regisztrációhoz

 Előkészületek

A 2016. január 24. és 31. között a Fülöp-szigeteki Cebuban megtartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén jelentette be Ferenc pápa, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz.

Az előkészítés folyamata hivatalosan 2016 májusában Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága elnökének négynapos látogatásával kezdődött meg. A 2020-ig tartó négyéves felkészülés során teológiai bizottságot hoznak létre, meghatározzák a rendezvény témakörét és vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek.

Megalakult a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság, főtitkárává Erdő Péter Fábry Kornélt, a Kaposvári egyházmegye papját nevezte ki. A titkárság ideiglenesen a budavári prímási palotában kezdi meg működését, később a Vörösmarty utcában kap helyet. A titkárság alatt nyolc albizottság alakul majd: a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeiért felelősek. A teológiai bizottság meghatározta a kongresszus témáját és az azt kifejező jelmondatot: „Minden forrásom belőled fakad”, amit Ferenc pápa jóváhagyott.

A lelkipásztori előkészítő bizottság egy hároméves felkészítő tematikát dolgozott ki. A felkészülési évek pünkösdtől pünkösdig tartanak.

Az első év jelmondata: „Az Eucharisztia mint az egyéni keresztény élet forrása”, ami az Oltáriszentséggel való személyes viszonyt kívánja elősegíteni.
A második év „Az Eucharisztia, az Egyház forrása” jelmondattal a közösség felé nyit, hiszen az egészséges közösség Krisztus-központú és gyarapodó közösség.
A harmadik év fő feladata a misszió: „Az Eucharisztia forrás a világ számára”.

2017. június 18-án, Úrnapján a katolikus templomokban felolvasták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét, melyben meghirdették a kongresszust. Erdő Péter bíboros érsek, a kongresszus elnöke és Veres András, a Püspöki Kar elnöke a körlevélben felhívták a figyelmet, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus „alkalom a missziós és lelkipásztori megújulásra hazánk minden egyházmegyéjében, a szerzetesközösségekben, a lelkiségi mozgalmakban, sőt határainkon túl egész régiónkban és szerte a világon.”

Pályázatot írtak ki a NEK himnuszának megkomponálására – amelynek utalnia kell a kongresszus mottójára és témájára –, gyermekek részére nemzetközi rajzpályázatot írtak ki – amelynek pályaműveiből 2020 májusában majd kiállítást rendeznek több helyszínen –, és elkezdődött egy legalább 20 ezer főből álló gospelkórus szervezése is.

2019. május 2-án, abból az alkalomból, hogy a visszaszámlálásban 500 nap maradt hátra a Kongresszusig, egy 500 fős gyermekkórus énekelt Budapesten, a Szent István-bazilika előtt. A kórustagok pólójukon a NEK mottóját viselték: "Minden forrásom belőled fakad". Erdő Péter bíboros is jelen volt az eseményen, és sajtótájékoztatót tartott.

Budapesten május 8. és 11. között találkozót hívott össze az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága. A négynapos konferenciáról május 10-én tartottak sajtótájékoztatót, melyen jelen volt Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, Vittore Boccardi, a pápai tanács titkára, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Mohos Gábor segédpüspök, Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkárságának főtitkára és Zsuffa Tünde, a NEK Általános Titkárságának sajtófőnöke és kommunikációs igazgatója.

A sajtótájékoztatón Erdő Péter elmondta, az apostoli szentszék hagyományos módszertanának megfelelően a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjai és a püspöki konferenciák felelősei a kongresszust megelőző évben megtekintik a leendő rendezvény helyszíneit, előadásokon vesznek részt, ahol többek közt tájékoztatást kapnak a kongresszuson való részvétel feltételeiről. A mostani látogatás egyrészt vallási események sorozata (szentmisék, közös ima, zsolozsma), másrészt előadások keretében a résztvevők konkrét tájékoztatást kapnak többek közt a jövő őszi kongresszus biztonsági körülményeiről, az utazási feltételekről (különös tekintettel a távoli kontinensekről érkezőkre), a szervezés eddigi szakaszáról, a kongresszus előtt sorra kerülő tudományos konferenciáról. „Minden vasárnapi szentmise után közösen imádkozunk templomainkban a kongresszusért, azért, hogy ez a nagy találkozó városunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon.”

A Kongresszus megnyitása előtt egy évvel, 2019. szeptember 13-án Erdő Péter bíboros, prímás, Michael August Blume apostoli nuncius, Mohos Gábor püspök, a kongresszust előkészítő titkárság vezetője és Snell György püspök, plébános a budapesti Szent István-bazilika előtt elindított egy visszaszámláló órát, amely a Kongresszus kezdetéig hátralevő időt mutatja. Ezen a napon elkezdődött a regisztráció is a Kongresszus programjaira.

 A Kongresszus tervezett programja

2020. szeptember 13. 

Nyitóprogram, majd nyitó szentmise elsőáldozással a Puskás Ferenc Stadionban


2020. szeptember 17. 

Szentségimádás a Szent István-bazilika előtt


2020. szeptember 18. 

Ifjúsági est a Papp László Sportarénában


2020. szeptember 19. 

Szentmise a Kossuth téren, majd eucharisztikus gyertyás körmenet a Hősök teréig


2020. szeptember 20. 

Statio Orbis ünnepi zárómise a Hősök terén


A Kongresszus minden napján lesz reggeli ima, katekézis, tanúságtétel és szentmise, valamint kulturális és lelki programok városszerte.