2014 Események

Felgyulladt A Szeretet Fénye Veszprémben Is

Felgyulladt A Szeretet Fénye Veszprémben Is

A Katolikus Karitász országos szolidaritási akciója december 7.-én vette kezdetét. A veszprémi Főegyházmegyében a program nyitó rendezvénye 2014. december 7.-én 16.30 kor kezdődött a Veszprémi Szent Mihály Bazilikában. A téren a résztvevők közösen szív alakot formáltak mécsesekből szimbolizálva a szeretet lángját. A gyertyagyújtást adventi koncert követte a Veszprémi Liszt Ferenc kórustársaság előadásában. A Szaléziánum épületében lehetőség volt a Karitásszal közösen karácsonyi ajándékot készíteni és szaloncukrokat csomagolni a rászoruló családok számára.

A Karitász önkéntesei december 7.-e és 14.-e között számos templomban a szentmisék után és egyes települések főterein, karácsonyi vásárában is megjelentek és gyertyákat adtak az érdeklődőknek, hogy ők is meggyújtsák a szeretet fényét. A főegyházmegyénkben 3000 gyertyát adtak a Karitász önkéntesei az érdeklődőknek, akik a közös gyertyagyújtások után "egymillió csillag a szegényekért" logóval ellátott gyertyákat vihetnek haza, hogy Karácsonykor a családdal közösen meggyújtsák majd azt a nélkülözőkre is gondolva.

December 14.-én 16.00-kor Pápán a Fő téren közös gyertyagyújtással zárult a Főegyházmegye területén az egyhetes program.

Köszönjük, hogy sokan csatlakoztak a Karitász akciójához és meggyújtották gyertyájukat a szegényekért és betegekért!

Zagyva Richárd

Lángoló Keresztet Raktak Ki Mécsesekből Pápa Fő Terén

Lángoló Keresztet Raktak Ki Mécsesekből Pápa Fő Terén

Pápán december 14-én este 350 mécses ragyogta be a Fő teret a szeretet fényét szimbolizálva az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akció keretén belül. Zagyva Richárd a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász igazgatója a gyertyagyújtás előtt a Karitász karitatív tevékenységéről és közös gyertyagyújtás céljáról, a szegények felé fordulásról beszélt. Salgó Ferenc atya az elesettek felkarolásáról, a karácsonyi elmélyülésről, a szeretet igaz megéléséről elmélkedett. Ezután meggyújtották az első mécseseket és elhelyezték a téren, majd az Erkel Ferenc Ének- Zenei Általános Iskola tagozatos nagykórusa karácsonyi éneke közben több százan csatlakoztak és meggyújtották gyertyájukat a nélkülözőkre és betegekre gondolva. Fehér és piros mécsesekből a Katolikus Karitász jelét a lángoló keresztet formálták meg a Fő tér kövezetén. A program során a pápai és a csóti karitász csoportok önkéntesei segítettek, akik egész évben nagy szerepet vállalnak a rászorulók támogatásában különösen Karácsony előtt. „Nagyon örülünk, hogy ilyen sok pápai csatlakozott a programhoz, melynek legfőbb célja az összetartozás szellemének erősítése és a szegények iránti szolidaritás felkeltése volt egy közös gyertyagyújtás keretén belül” – mondta Birkásné Erdős Krisztina a csóti karitász csoport vezetője, aki az akció helyi szervezője volt. A „Gyertyafényes Advent” egyik faházában a Karitász tevékenységével, önkénteseivel lehetett 3 napon keresztül megismerkedni. A faházban a nehéz sorsú családokra fordítandó adományokat is fogadtak, melyeket az önkéntesek által készített karácsonyi díszekkel köszöntek meg a támogatóknak.

Meleg Szívvel Meleg Otthont!

Meleg Szívvel Meleg Otthont!

A Katolikus Karitász országos kályha segélyprogramot indított olyan családok, idősek, megsegítésére, akiknek fűtése egyáltalán vagy csak részben megoldott és egy kályha megoldást jelenthet, hogy átvészeljék a téli hidegeket. A program során 200 db kályhát és tartozékaikat adnak át rászorulóknak összesen több mint 6 millió forint értékben.

A kályha segélyprogram a Veszprém – Főegyházmegyei Karitásznál is megvalósul. A Főegyházegyében 10 család részére adják át a napokban az 5KW teljesítményű fatüzelésű kályhákat. A Karitász csoportok felmérése és környezettanulmány után kiválasztott családokat, idős személyeket támogatnak, akiknek egy kályha elengedhetetlen az alapvető életfeltételek meglétéhez.

Az elsők között kapott kályhát például egy vilonyai idős, beteg bácsi, akinek kilyukadt használhatatlan kályháját cserélte le a Karitász, mert szerény nyugdíjából nem futotta volna egy másik megvásárlására. Jó érzés volt látni az összefogást, ahogy a Karitász önkéntesei észrevették és felmérték a bácsi nehéz helyzetét, hogy a Karitász tagjai milyen nagy lelkesedéssel hozták meg a kályhát és azt is ahogy a település polgármestere és dolgozói is kilátogattak a bácsihoz, hogy segítsenek beszerelni az új kályhát és megköszönjék az adományt a Karitásznak. Jó érzés volt felfedezni a bácsi arcán a mosolyt, hogy nem marad kályha nélkül, hogy a közelgő téltől már nem kell tartania és újra meleg lehet otthonában.
Egy balatonkenesei gyermekes családnak is tudott kályhát adni a Karitász. Ott is nagy szükség van a kályhára, mert a ház nagy részében nem megoldott a fűtés, és télre mindig a ház hátsó szobájába költözik mindenki a családból, hogy ha szűkösen is, de legalább melegen legyenek. Sajnos idén ez az egyetlen kályhájuk is tönkrement. Nagy segítség most számukra is ez a kályha.
A Karitász önkéntesei szorgoskodnak most országszerte, hogy meleg szívvel meleg otthont teremthessenek másoknál.

A Dm Dolgozói Is Csatlakoztak Karitász Karácsonyi Karitatív Akciójához

A Dm Dolgozói Is Csatlakoztak Karitász Karácsonyi Karitatív Akciójához

Idén a dm dolgozói közül 15-en részt vettek a karácsonyi karitatív akció előkészületeiben, élelmiszercsomagok összeállításában a Veszprém - Főegyházmegyei Karitásznál. A dolgozók ezen felül saját maguk által vásárolt, összeállított és becsomagolt ajándékokat is hoztak, amellyel a szegény családokat kívánják támogatni a Karitászon keresztül.
Köszönjük önzetlen munkájukat és ajándékaikat a nehéz sorsú családok és gyerekek nevében is!

A Katolikus Karitász szervezete és a dm üzletlánc együttműködése nem új keletű. A dm „Együtt a babákért” néven, minden évben kampányt indít az elszegényedett kisgyermekes családok megsegítéséért. A Katolikus Karitászon keresztül pelenkával segíti a családokat idén is.

Zagyva Richárd

Rászoruló Családoknak Gyűjtöttek A Tihanyi Bencés Iskolában

Rászoruló Családoknak Gyűjtöttek A Tihanyi Bencés Iskolában

Az Iskola diákjai és családjaik Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva élelmiszergyűjtést szerveztek, hogy minél több család kaphasson ajándékot, élelmiszert Karácsonykor. Az iskola aulájában összegyűjtött kb. 100 kg tartós élelmiszert a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója Zagyva Richárd vette át személyesen, aki megköszönte a gyerekeknek és tanáraiknak a gyűjtés ötletét és a lelkesedést, amellyel ők is segíteni kívánnak a nehéz sorsú családoknak. Az élelmiszerekből a Karitász önkéntesei csomagokat állítanak össze és rászoruló gyermekek családjainak adják át Karácsony előtt.

Karácsonyi Csomagot És Tűzifát Kapnak A Rászorulók

Karácsonyi Csomagot És Tűzifát Kapnak A Rászorulók

Zirc – Jótékonysági délutánt szervezett a helyi Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport és a római katolikus plébánia a Ciszterci Látogatóközpont Gobelin-termében. Huszár G. Lőrinc plébános atya megnyitójában Szent Erzsébet tragikusan nehéz életéről beszélt, aki ennek ellenére mégis boldog tudott lenni. Élhetővé, vidámmá akarta tenni maga körül az életet, a világot. Tudta, hogy az áldozatból élet fakad, az önzésből pedig halál, nem csupán a feleslegét adta oda, hanem mindenét, mondta. Hangsúlyozta, a karitász csoport tagjai is névadójuk nyomába lépve ezt akarják tenni. Az ünnepi műsorban közreműködtek: Kuti Panna és Palánkai Hanna furulyán, Kuti Gergő trombitán, Detre Csongor, Klein Vivien, Stenger Katalin, Ulrich Anna Csenge prózával, Petus Mónika és Szentkereszti Judit népdalokkal. Fellépett még Heinczinger Miklós énekes, muzsikus, a Misztrál együttes tagja és a Zirci Városi Vegyeskórus Géring Klára vezényletével. Ulrich Józsefné karitászos csoportvezető meghatódva mondott köszönetet a szereplőnek, a résztvevőknek a támogatásért és mindenkit meghívott a karitászos tagok által készített süteményekből rendezett szeretetkínálásra. Az adományokból összejött százhúszezer-kilencszáz forintot a rászoruló családok karácsonyi csomagjainak tartalmára és tűzifára költik. A jótékonysági rendezvényen jelen volt Ottó Péter polgármester, Zagyva Richárd, a Veszprém – Főegyházmegye Karitász igazgatója, fővédnök pedig Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete volt.

Müller Anikó Hanga

Egymillió Csillag A Szegényekért Szolidaritási Akció

Egymillió Csillag A Szegényekért Szolidaritási Akció

A Katolikus Karitász December 7.-e és 14.-e között országos szolidaritási akciót szervez a rászorulókért!

Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult, ma már a Caritas Europa, a Caritas Internationalis és 15 ország Karitász szervezete, köztük a magyarországi Katolikus Karitász is részt vesz a szolidaritási akcióban.

Az akció célja minden országban közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése gyertyagyújtással. Figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé, azok felé akiknek napi megélhetési gondjaik vannak: figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk…

A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön.
És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben…

Ezt a fényt hivatott jelképezni ez a kis gyertya. És minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért. Szimbólum, a szükséget szenvedő embertársért. Az országos akcióban a Katolikus Karitász egyházmegyei és plébániai szervezetei is részt vesznek.

A Katolikus Karitász önkéntesei december 7.-e és 14.-e között számos templomban a szentmisék után és egyes települések főterein, karácsonyi vásárában is megjelennek és gyertyákat adnak az érdeklődőknek, hogy ők is meggyújtsák a szeretet fényét.

A veszprémi Főegyházmegyében a program nyitó rendezvénye 2014. december 7.-én 16.30 kor kezdődik a Veszprémi Várban a Szentháromság téren. A téren a résztvevők közösen szív alakot formálnak mécsesekből szimbolizálva a szeretet lángját. 17.00-kor a Szent Mihály Bazilikában gyertyafényes adventi koncert kezdődik a Veszprémi Liszt Ferenc kórustársaság előadásában.

December 14.-én 16.00-kor Pápán a Fő téren lesz közös gyertyagyújtás, lezárva ezzel az egyhetes akciót. Az érdeklődők a karitász önkénteseivel a karitász jelét , a szeretet lángját formázzák meg gyertyákból.
A szentmisék után több templom előtt lehetőség lesz gyertyát kérni a karitász önkénteseitől és így csatlakozni a programhoz.

Vegyen részt Ön is a Karitász akciójában és gyújtsa meg személyes csillagát a szegényekért és betegekért!

A program során felajánlott adományból a Karitász a rászorulókat segíti.

Szent Erzsébet Ünnep

Szent Erzsébet Ünnep

A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász november 19-én, Szent Erzsébet ünnepén előadással, és ünnepi szentmisével emlékezett meg védőszentjéről.

Az ünnepség a Szaléziánumban kezdődött Zagyva Richárd a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a résztvevőket és a Karitászról, valamint Szent Erzsébet példáját követő programjairól beszélt. Az ünnepség dr. J. Újváry Zsuzsanna a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történész docensének előadásával folytatódott. Az előadó Szent Erzsébetről szóló dokumentumok alapján kísérte végig életét, cselekedeteit és tiszteletének kialakulását. Szent Erzsébet a társadalom legelesettebb rétegeinek támogatását, a legszegényebbekhez való odafordulást, a betegek gyógyítását vállalta királyi származása ellenére. Árvaházat és szegény kórházat is alapított, míg maga rendkívül mértéktartóan élt. A társadalom korabeli elvárásaival szembe menő, önként vállalt, alázatos munkája a rászorulókért példa lehet minden hívő számára.

Az előadás után Tóthné Pálmai Katalin textilművész Szent Erzsébet életéről készült selyemképeit tekinthették meg a résztvevők.

Az ünnepi szentmisén a hívek megtöltötték a Szent Mihály Bazilikát tisztelegve szent Erzsébet előtt. A szentmise alatt Nagy Károly apát, kanonok megáldotta a hagyományosan a Karitász által készíttetett „Szent Erzsébet Kenyereket”, melyekből a hívek is vihettek haza, és az utcán élő hajléktalanoknak és rászorulóknak is vittek a Karitász önkéntesei.

Zagyva Richárd

Szent Erzsébet Kenyere A Lipóti Pékségekben Is!

Szent Erzsébet Kenyere A Lipóti Pékségekben Is!

A Katolikus Karitász és a Lipóti Pékség közös erővel programot indít az éhező gyermekek megsegítésének javára.

A projekt ötletadói Soltész Miklós, egyházügyi államtitkár, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, illetve Tóth Péter, a Lipóti Pékség tulajdonosa és dr. Tóth Zoltán, a Lipóti Pékség ügyvezető igazgatója, arra vállaltak kötelezettséget, hogy felhasználva a Katolikus Karitász kiemelten közhasznú tevékenységét, illetve a Lipóti Pékség országos hírnevét, termékeinek minőségét, és nagyszámú vásárlórétegét, közös energiával programot dolgozzanak ki, és indítsanak a Katolikus Karitász által meghatározott nonprofit célokért.

Szent Erzsébet ünnepére a Lipóti Pékség új terméket fejleszt, és vezet be a saját piacára, amely termék a 250 grammos Szent Erzsébet kenyér. A termék fogyasztói árából 10,- forint adományként kerül a Katolikus Karitász számlájára. A cél hármas. Először is minőségi termékkel segíteni ezt a programot, másodszor lehetőséget adni az utca emberének, hogy ezt a kenyeret megvásárolva segíthesse a rászorulókat, harmadsorban pedig, hogy a Katolikus Karitász átlátható és erkölcsileg megkérdőjelezhetetlen újraelosztó szerepével, a vásárló erre a célra szánt pénze ténylegesen az előre meghatározott, jó cél érdekében legyen felhasználva.

Kérjük, keressék Szent Erzsébet kenyerét a Lipóti Pékség mintaboltjaiban és megvásárlásával támogassák a Katolikus Karitászt, és az éhező gyermekeket.

Bennünk, Általunk Istenre Ismerjen A Többi Ember

Bennünk, Általunk Istenre Ismerjen A Többi Ember

Idén 37 önkéntes részesült az elismerésben, amelyet október 4-én, szombaton adott át Beer Miklós püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten. Az ünnepen részt vett Mádl Dalma is, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete.

A Katolikus Karitász a 2012-ben alapított Caritas Hungarica-díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. A díj célja biztosítani a Karitász-önkénteseket arról, hogy az egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat, valamint buzdítani a híveket a karitatív tevékenységre, példaképül állítva mások elé azokat a köztünk élő híveket, akik Krisztus szeretetével önzetlenül segítenek a rászorulókon.

Az ünnepség 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődött, melyet Beer Miklós püspök celebrált a Magyar Szentek Templomában. A főpásztor bevezető szavaiban felhívta rá a figyelmet, hogy Assisi Szent Ferenc ünnepe van, melyen a Szentatyát is köszöntés illeti, majd homíliájában is többször utalt a két Ferencre. Egy paptársa történetével mutatott rá, hogy mindenki Jézus Krisztus mértéke szerint lehet csak pap, majd Szent Ferencről beszélt, aki valóban hitelesen képviselte Krisztust, a galatákhoz írt levélben elhangzottaknak megfelelően: „Én azonban nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk, Jézus Krisztus keresztjével. Általa keresztre szegezték nekem a világot, és engem is a világnak” (6,14).

Rózsák Gyergyószárhegyen

Rózsák Gyergyószárhegyen

Könnyes szemű gyermekek állnak és integetnek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószárhegyi otthonának lépcsőjén. S ugyanolyan könnyes szemű zarándokokkal teli busz gurul ki az otthon székely kapuján. Az autóbusz oldalán egy Antoine De Saint Exupery idézet áll, melyet szinte kívülről ismerek gyermekkorom óta, s melyet már egy héttel korábban észre vettem az autóbuszon, de igazán csak most értettem meg: „Isten veled – mondta a róka. – Tessék itt a titkom. Nagyon egyszerű: Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges az a szemnek láthatatlan… Az idő, amit a rózsádra vesztegettél, az teszi olyan fontossá a rózsádat… Te egyszer s mindenkorra felelős lettél, azért amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…” S a gyermekek csak sírnak és integetnek szüntelenül, ahogy távolodunk. S már értem: egy hétig mi is öntözgettük a rózsákat, fontosak lettek nekünk, és egyszer s mindenkorra felelősek lettünk értük. Ezt a képet örökre a szívembe zárom, és több zarándoktársammal már azon gondolkozunk, hogy az útra hozott adományon és az együtt töltött időn túl, miként tehetnénk még többet ezekért a gyermekekért.

De ne is szaladjunk ennyire előre, kezdjük csak az elején. Szeptember első hetében a Veszprémi Főegyházmegye karitász önkénteseivel a Székelyföldön található gyergyószárhegyi gyermekotthonban élőkért vállaltuk utunkat, melynek fő célja a ház meglátogatása, a gyermekek támogatása és a szeretetben való növekedés volt. Zarándokutunk azonban már hetekkel az indulás előtt elkezdődött. Céltudatosan készülődtünk, mosóport, tisztálkodó szereket, tanszereket és egyéb adományokat vásároltunk, hogy minél hatékonyabban segíthessük a gyermekek ellátását.

Karitász Mesetábor

Karitász Mesetábor

Badacsonytomaj – több más helyszín mellett, évről évre szervez itt nyári tábort rászoruló gyermekek részére a Karitász. Idén fogyatékkal élő gyermekek és fiatal felnőttek töltöttek egy hetet a Badacsony lábánál. A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász munkatársai, önkéntesei alkalmanként látogatják a gyerekeket és programokat szerveznek nekik a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének veszprémi telephelyén. Idén júniusban a magyar népmesék hangulatával átitatott tematikus bentlakásos táborral ajándékozták meg őket. Pillantsuk bele egy kicsit a tábori élet hangulatába:

Egy, kettő, három… még számolni is sok mennyi kerekes széket gördítenek ki a segítők a Karitász furgon rakteréből. Mire mind a kilenc kocsi előkerül, és a gyerekeket gondozó intézmény három mikrobuszából a többiek is kiszállnak, teljesen benépesedik és megtelik vidámsággal a plébánia közösségi házának udvara. A berendezkedés és a táborhely felfedezésének élménye után nekilátnak a gyerekek ideiglenes otthonuk feldíszítéséhez. A népmesék hangulata már ekkor beköltözik a házba. A gyerekek saját maguk rajzolják és festik a kecskegidákat, kismalacokat és számos mesefigurát egy - egy nagy plakátra, hogy aztán azokat felragasszák a szobák ajtóira. Vidám játék és vacsora után már a következő nap eseményeire készülődnek és többen a megérkezés és új események izgalmától hamar álomba szenderülnek. Még nem tudják, hogy mennyi élmény vár rájuk a héten: lesz óriási vihar, ragyogó napsütés, tábori zászlókészítés, tenyérfestés, néptánc és népi játékok, népmesék minden mennyiségben, éttermi vacsorák, vendégek is érkeznek majd hozzájuk, kirándulni is fognak Badacsonyba és lángost falatozni a kikötőnél, áthajóznak Fonyódra, kisvonattal körbejárják a badacsonyi szőlőhegyet és nagyon sok boldog percet töltenek együtt játékban. Hipp hopp eltelik a hét és amilyen izgalmas, vidám volt az érkezés napja, olyan visszafogott a búcsúzásé. A gyerekek és a segítők is szorgosan, de csendesen pakolják össze a tábori felszerelést, és a csomagokat. Van, aki azt mormolja magában: „nem, nem megyek vissza, én maradok” mások azt kérdezik kissé búsan „mikor jövünk megint”, de amikor arról faggatózunk, hogy jól érezték e magunkat, újra mosoly tölti el az arcokat és egyszerre kiabálják: „IGEEEEN”

Nekünk segítőknek pedig egyöntetű véleményünk, hogy minden együtt töltött pillanat, mosoly és gyerekek arcára kiülő önfeledt öröm örök emlék marad a szívünkben.

Ezúton is szeretném megköszönni minden az intézményből segítőként velünk tartó munkatárs és az önkéntesek áldozatos segítségét és mindazok támogatását, akik hozzájárultak anyagiakkal, munkájukkal ennek a különleges élménynek a magvalósításához.

Zagyva Richárd

Karitász Kirándulás A Pápai Repülőtérre

Karitász Kirándulás A Pápai Repülőtérre

2014. június 28-án kirándulásra indultunk a környéken élő nagycsaládok gyermekeivel Pápára a Szent Benedek Plébánia meghívására. 30 fővel érkeztünk a Plébániára, ahol Szijártó László atya, Legény Miklós és a helyi Karitász tagok étellel, itallal és sok kedvességgel vártak bennünket, amit ezúttal is hálás szívvel köszönünk.

Örömmel üdvözöltük a Pusztamiskei Karitász csoport ismerős és ismeretlen tagjait is. Megnéztük a templomot, a szép, gondozott udvart, majd közös fotózás után együtt indultunk a pápai MH bázisrepülőtérre.

Sikeres parkolás után kisebb csoportokban jártuk be a területet, megcsodáltuk a sok kiállított repülőt, helikoptert, tűzoltó-és takarítógépeket. Vissza-visszatértünk a színpadhoz és a mellette elkerített területhez, ahol folyamatosan műsorok, bemutatók szórakoztatták az érdeklődőket.
Csodálatosan sütött a nap, ki jobban, az elővigyázatosabbak kevésbé pirultak le.
A hosszú sorok ellenére sikerült feljutni a C17 Globemaster szállítórepülőre is.
A rendezvény utolsó programja a K9-es kutyás bemutató volt. Élmény volt figyelni a kutya és felvezetője közötti összhangot. A bemutató utáni kutyasimogatás is sok kedves percet szerzett.
A nap zárásaként visszamentünk Pápára, ahol mindenkit meghívtunk egy fagyira.
Köszönettel tartozunk Dabronc, Hetyefő és Zalaerdőd polgármesterének is, akik biztosították számunkra a falugondnoki autókat.

Varju Zoltánné csoportvezető
Don Bosco Karitász csoport Dabronc

Kitüntették A Keszthelyi Karitászcsoportot

Kitüntették A Keszthelyi Karitászcsoportot

Keszthely Város Önkormányzatának Képviselő testülete „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” díjat adományozott a Karmelhegyi Boldogasszony Karitászcsoport részére.

Az kitüntetést a város szociális életében kifejtett, kiemelkedő tevékenysége elismeréséül adták át a Veszprém Főegyházmegye területén működő karitászcsoportnak.

A Karmelhegyi Boldogasszony Karitászcsoport 1995-ben alakult Rózsa Sándor vezetésével a Kis Szent Teréz plébánián, jelenlegi vezetője Regényi Csaba. A 15 önkéntesből álló csoport katolikus közösségként a rászorulókért dolgozik. A segítségnyújtás leggyakoribb formája az élelmiszeradományozás, gyógyszertámogatás és a lakhatási költségek támogatása krízishelyzetben (közműszámlák kiegyenlítése, lakbér hozzájárulás, gázpalack csere). Idősek, betegek, elesettek látogatása mellet gyakran nyújt lelki támogatást a csoport pszichés problémákkal küszködő emberek részére is segítő beszélgetések formájában. A csoport színes tevékenységét bizonyítja, hogy karitatív munkájukat kibővítették egyedi ötletekkel is. Több esetben segítenek rászoruló családoknak háztartási gépek javításával, bútorok szállításával, kerékpárok adományozásával. Részt vesznek a Katolikus Karitász országos programjaiban is, így osztottak idén vetőmagot nagycsaládosoknak. A csoport rendszeresen imádkozik a rászorulókért és ők szervezik az élő Rózsafüzér Zarándoklatot is, valamint az interneten „Napi Örömhír” terjesztését is végzik.

Különleges, de nagyon szép feladatot vállaltak a névtelen sírok gondozásával is. Jelmondatuk, „Jót tenni, jó.”, ami tevékenységük alapja, és amely jól követi a Karitász nemzetközi jelmondatát is, Pál apostol Galatáknak írt levélének egy részletét: „Tegyünk jót mindenkivel”.

Ezúton is gratulálunk a kitüntetéshez és az elestettekért végzett lelkes, kitartó és alázatos munkájukhoz.

Segélyszállítmányt Indítunk Bosznia-Hercegovinába

Segélyszállítmányt Indítunk Bosznia-Hercegovinába

A Bosnyák–Magyar Társasággal együttműködve segélyszervezetünk a jövő héten indítja következő segélyszállítmányát Bosznia–Hercegovinába. A kérések alapján konzervek, tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek lesznek a szállítmányon. A gyűjtésbe bárki bekapcsolódhat több módon is!

Hetek óta tízezrek küzdenek az árvízzel és sárlavinákkal Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szerbiában. A halálos áldozatokat is követelő évszázados áradás mellett tovább súlyosbította a helyzetet a nagymennyiségű csapadék, amely a hegyvidéki területeken sárlavinákat okozott és egész falvakat temetett be. Több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát és még hetekig tartó bizonytalanságban kell élniük.

A Karitász munkatársai felvették a kapcsolatot a szerb és a bosnyák Karitásszal és a kapott információk alapján május 27-én segélyszállítmányt küldtünk Belgrádba, az árvízi koordinációs központba. A teherautón több száz lapát, ezer pár gumikesztyű, valamint nagy mennyiségű kézfertőtlenítő folyadék és fertőtlenítő szer volt, 1,5 millió forint értékben.

A Bosnyák–Magyar Társasággal együttműködve segélyszervezetünk pontos listát kap a károsultak szükségleteiről. Ezek alapján a jövő héten indul a következő segélyszállítmány Bosznia–Hercegovinába. A kérések alapján a következőkre van a legnagyobb szükség: konzervekre és egyéb azonnal fogyasztható tartós élelmiszerre, tisztító- és fertőtlenítőszerekre, gumikesztyűkre, papírtörlőkre.

A Karitász és a Bosnyák–Magyar Társaság várja a fent nevezett adományokat a KaritászPONT adományboltokban:

1111 Budapest, Karinthy F. út 20.,
keddtől péntekig 10-18 óra között és szombaton 8-14 óra között

A törökbálinti Auchan áruház üzletsorán
csütörtök-péntek 14-18 óráig; szombat-vasárnap 10-18 óráig.

A Karitász munkájába emellett több módon is bekapcsolódhatnak!

Folyamatosan él 1356-os adományvonalunk, amelynek tárcsázásával egész júniusban hívásonként 500 forinttal támogatják az árvízkárosultakat.

Bankszámlánkon „délvidéki árvíz” megjegyzéssel fogadjuk az adományokat, amelyeket vagy közvetlenül juttatunk el a helyi Karitászoknak, vagy újabb segélyszállítmányt állítunk össze belőle, a szükségletek ismeretében. Kérés esetén postai csekket is tudunk küldeni!

Bankszámlaszámunk: 12011148 - 00124534 - 00800007

Amennyiben tárgyi felajánlást szeretnének tenni, arra országszerte minden egyházmegyei Karitász központban és számos helyi karitászcsoportnál is lehetőség van.

Kérjük, segítsék a Karitászon keresztül az árvízkárosult családokat, hogy mihamarabb újrakezdhessék életüket.

Segítsen, hogy segíthessünk!

Köszönjük!

Segélyszállítmányt Indítunk Belgrádba

Segélyszállítmányt Indítunk Belgrádba

Több száz év legsúlyosabb árvize pusztít Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban. A halálos áldozatokat is követelő katasztrófában több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. A Katolikus Karitász segélyszállítmányt indít Belgrádba, az árvízi koordinációs központba.

Több tízezer embert kellett kitelepíteni, és a földcsuszamlások több száz család házát sodorták el. A hegyvidéki területeken szinte egész falvakat temetett be a sár. A helyzetet súlyosbítja, hogy három nap alatt három hónapnak megfelelő csapadék esett, amelyre 120 éve nem volt példa a térségben.

A Katolikus Karitász felvette a kapcsolatot a helyi Karitász szervezetekkel és a tőlük kapott tájékoztatás alapján segélyszállítmányt indít Belgrádba, az árvízi koordinációs központba.

A teherautónyi rakományban több száz lapát, több ezer gumikesztyű, valamint nagy mennyiségű antibakteriális kézfertőtlenítő folyadék és fertőtlenítő szer található. Ezekre napokon belül óriási szükség lesz, mert a víz visszahúzódásával komoly fertőzésveszély fenyegeti majd az érintett településeket.

A Katolikus Karitász 1356-os adományvonalát is megnyitotta a szerbiai, bosznia-hercegovinai és horvátországi árvízkárosultak megsegítésére.

Viharkároknál Segítünk Tornanádaskán

Viharkároknál Segítünk Tornanádaskán

Az orkán erejű szél miatt május 15-én 27 családi ház rongálódott meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán. A lakhatatlanná vált ingatlanokból 126 embert – 36 felnőttet és 75 gyermeket – kellett kitelepíteni. Segélyszervezetünk egri munkatársai már a helyszínen segítik a kitelepített családokat.

A Katolikus Karitász munkatársai az Egri Karitász Központból vittek gyorssegélyt a helyszínre. Elsősorban tartós élelmiszert és tisztálkodó szereket osztottak a kitelepített lakosoknak, emellett gyerekruhát, tejet, édességet és játékokat a gyermekeknek. Pénteken újabb adományokat szállítanak a településre.

A Karitász vezetősége a település polgármesterével és a plébános atyával egyeztették a legszükségesebb teendőket. Jelenleg a sérült házak utcái még le vannak zárva, így a kárfelmérés így várat magára.

Három esetben tűzfal repedt meg, a többi ingatlannál a tető borítását bontotta és rongálta meg a szél, emiatt jelentenek veszélyt az ott lakókra. A tűzoltók beavatkozásának időtartamára 36 felnőttet és 75 gyermeket helyeztek el ideiglenesen a falu kultúrházában, valamint rokonoknál. Az erős szél nehezíti a veszélyessé vált elemek eltávolítását.

165 Tonna Élelmiszer Gyűlt Össze Hazánk Templomaiban

165 Tonna Élelmiszer Gyűlt Össze Hazánk Templomaiban

A nagyböjti időszakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására idén is megrendezték Magyarország templomaiban a tartós élelmiszergyűjtést, melynek eredményéből a Katolikus Karitász helyi csoportjai húsvéti ajándékcsomagokat állítottak össze nehéz sorsú családok számára. Az idei akció során az ország területén több mint 165 tonna élelmiszert adományoztak a hívők, amelyet több mint 20 ezer család részére adtak át a Húsvéti Ünnepek előtt. A templomokba érkező adományokat a plébániák karitász önkéntesei válogatják és osztják szét a plébánia területén nehéz helyzetben élőknek. A megmaradó adományok sem vesznek kárba, ezeket az egyházmegyei karitászközpontok osztják szét hajléktalanoknak és rászoruló családoknak. Az átlagosan 8 kg-os csomagok tartalma: liszt, olaj, rizs, cukor, tészta, konzervek, tea, készétel konzervek és édesség. Az ajándékcsomagokat több helyen kiegészítették húsvéti apróságokkal is a gyermekek számára, valamint húsvéti ajándék kártyákat is készítenek mellé a csoportok. A Veszprémi Főegyházmegye templomaiban is rendkívül adakozóak voltak a hívők, így egyházmegyénk karitász önkéntesei közel 21 tonna élelmiszer válogatását, csomagolását és kiosztását végzik áldozatos munkájukkal.

Hálásan köszönjük minden adományozó és önkéntes nagylelkű segítségét, akiknek köszönhetően évről évre számos családnak segíthetünk ünneppé tenni a Húsvétot!

Készül A Litéri Életmentő „Oltalom Kápolna”

Készül A Litéri Életmentő „Oltalom Kápolna”

Hamarosan elkészül az országban a második életmentő „Oltalom Kápolna” Litéren, amelyben egy befogadó üvegszekrény és mózeskosár található.

A Litéri Egyházközség is csatlakozik a „Szent Péter esernyője programhoz” és hamarosan elkészül az országban a második életmentő „Oltalom Kápolna”, amelyben egy befogadó üvegszekrény és mózeskosár található. A nehéz helyzetben lévő édesanyák itt a Szűzanya oltalmába ajánlva elhelyezhetik majd újszülöttjeiket. A tervek szerint a kosárban elhelyezett gyermek, 15 perc múlva mentőautóba kerülhet, onnét a kórházba és a megfelelő ellátás után pedig örökbe fogadhatják a gyermekre váró házaspárok. A munkálatok már 80 %-ban befejeződtek és bíznak benne, hogy hamarosan a hiányzó költségeket is sikerül előteremteni és a használatba vétellel további lehetőség nyílik, hogy minél többen az életet válasszák. A litéri egyházközséggel a Veszprém–Főegyházmegyei Karitász is együttműködik és támogatja a kápolna kialakítását. Kérjük a jó szándékú segítőket, akik szintén támogatni akarják az Életet, hogy segítsenek e nemes cél megvalósításában!

Támogatási lehetőségek:
A Balatonfűzfői plébánián keresztül:
Utalással: név: Balatonfűzfő Római Katolikus Plébánia
számlaszám: 11748083 - 20018298 - 00000000 (közlemény: „Élet”)

A szentmisék előtt vagy után a balatonfűzfői plébániához tartozó templomok sekrestyéiben
A Veszprém – Főegyházmegyei Karitászon keresztül:
Utalással: név: Veszprém – Főegyházmegyei Karitász
számlaszám: 11748007 - 20089175 (közlemény: „Élet”)

A Jóság Határtalan

A Jóság Határtalan

Ferenc pápától kaptak áldást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó című karitatív műsorának munkatársai, amelyet Erdő Péter bíboros adott át március 24-én Budapesten.

„A Jónak lenni jó adománygyűjtési kampány előkészítését október közepén kezdtük meg Siklósi Bea vezetésével. A mintegy másfél hónap alatt számos lehetőséget kaptunk, amelyekben széles körben mutathattuk be a rászorulók megsegítéséért végzett tevékenységünket. Az első pillanattól tudtuk, hogy komoly munka vár ránk mind a műsorok készítése, mind pedig az ezt követő megnövekvő kérések terén” – mondta összefoglalójában Écsy Gábor atya, segélyszervezetünk igazgatója.

Az ünnepi eseményről a Bónum TV is beszámolt: A videót az oldalon a videók menüpont alatt tekintheti meg!

Tartós Élelmiszergyűjtés A Templomokban

Tartós Élelmiszergyűjtés A Templomokban

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 23. és 30. között szervezi meg a nagyböjti tartós-élelmiszergyűjtést hazánk templomaiban. A beérkező adományokból a Karitász önkéntesek állítanak össze húsvét előtt csomagokat nehéz helyzetben lévő családoknak. A gyűjtésre szóló felhívást március 16-án olvassák fel a templomokban.

Kedves Testvérek!

Egyházunk kétezer éve hivatásának tekinti, hogy gondoskodjék a szegényekről. Szentatyánk, Ferenc pápa is gyakran kiemelt feladatként beszél a karitatív munkáról, idei nagyböjti üzenetében így fogalmaz:

„Mesterünket követve mi, keresztények arra kaptunk meghívást, hogy tekintsünk testvéreink nyomorára, érintsük meg, vegyük magunkra és tegyünk konkrétan azért, hogy könnyítsünk rajtuk. A nyomor nem egyenlő a szegénységgel. A nyomor olyan szegénység, amelyben nincs bizalom, szolidaritás, remény. Háromfajta nyomort különböztethetünk meg: anyagi, erkölcsi és lelki nyomort. Az anyagi nyomor az, melyet általában szegénységnek hívnak, és azokat érinti, akik nem emberhez méltó körülmények között élnek: alapvető jogok nélkül, elsődleges anyagi szükségletek hiányában, mint az étel, a víz, a higiéniai körülmények, a munka, a fejlődés és a kulturális növekedés lehetősége. E nyomor láttán az Egyház felkínálja szolgáló szeretetét, a diakóniát, hogy segítsen a szükségben, begyógyítsa ezeket a sebeket, amelyek elcsúfítják az emberiség arcát. A szegényekben és a legutolsókban mi Krisztus arcát látjuk. Ha szeretjük és segítjük a szegényeket, akkor Krisztust szeretjük és szolgáljuk.” (Ferenc pápa 2014. évi nagyböjti körleveléből)

Ebben a szellemben kérjük a testvérek segítségét, amikor az immár hagyományossá vált nagyböjti tartósélelmiszer gyűjtést meghirdetjük. Ezzel egy ősegyházi hagyományt elevenítünk fel, hiszen az első század keresztényei a kenyértörésre hozták magukkal a szegényeknek szánt adományaikat. Az ő példájukat követve, kérjük, hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat és tegyék a templomban erre kijelölt helyre. A legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk.

Tudjuk, hogy a katolikus családok is nehéz helyzetben vannak, és anyagi gondokkal küzdenek. Ezért nem perselygyűjtésre buzdítjuk a testvéreket, hanem arra, hogy szerény lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszerrel járuljanak hozzá a Katolikus Egyház segélyakciójához.

Ezt megtehetik a jövő heti vasárnapi szentmiséken és az azt követő hétköznapokon, március 23-tól 30-ig. Adományaikat a karitász juttatja majd el a rászorulókhoz. A korábbi években meghirdetett gyűjtésünk eredményeképpen családok ezreit tudtuk segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományaiból juttattunk el a rászorulókhoz. Ha ezt mindannyian megtesszük és legalább 1 kg adományt hozunk a templomba, újra nagyon sok családnak tudunk segíteni az irgalmas Jézus példáját követve.

Telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatunk a karitász segítő munkájába. Ha hívjuk a 1356-os telefonszámot, hívásonként 500 forinttal segítünk.

Köszönjük a szegényeknek szánt adományaikat! Ferenc pápa sorai biztassanak bennünket a nagyböjti időben a megújulásra és mások megsegítésére:

„A Szentlélek … tartsa meg ezeket az elhatározásainkat, és erősítse bennünk az emberi nyomor iránti figyelmet és felelősséget, hogy könyörületessé váljunk és gyakoroljuk az irgalmat.” (Ferenc pápa 2014. évi nagyböjti körleveléből)

Budapest, 2014. nagyböjt

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

EU-Élelmiszerprogram Már 8. Éve

EU-Élelmiszerprogram Már 8. Éve

Idén sem maradt el az EU élelmiszersegély - program adománya. Több ezer család számára jelent örömöt és segítséget az a tartós élelmiszercsomag, melyet a Katolikus Karitász juttatott el hozzájuk.Ez év februárjában a Katolikus Karitász országos program keretében ismét segített a rászoruló családokon. Az MVH (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) közbeszerzési eljárás keretében megrendelte az élelmiszereket. Minőség-ellenőrzés után a háromféle élelmiszertípusból (száraztésztából, vaníliás karikából és édesítőszerből) álló adomány szétosztásával többek között a Katolikus Karitászt bízta meg. Az évek során bevált, ún. csillagpontos elosztási módszerrel történt az adomány családokhoz juttatása. A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász három helyszínen(a Zirci apátság területén, Várpalotán a Palotaker Kft. telephelyén, és a nemesvámosi Római Katolikus Plébánia udvarában) szervezett elosztási pontot, melyek alkalmasak nagy terhet szállító kamionok fogadására, illetve az arról lerakodott szállítmány kisebb gépjárművekre átpakolására. Az így átrakodott adományt a környező településekre tudják szállítani.Az élelmiszerek magyar termékek és a gyártásnál a széleskörű felhasználást is figyelembe vették. Az édesítőszer előnye például a hagyományos cukorral szemben, hogy háromszoros édesítő hatással bír és alkalmas cukorbetegek számára is.A Veszprémi Főegyházmegye területén februárban összesen 27540 kg élelmiszer került kiosztásra 2088 rászoruló család számára. A program lebonyolítása összetett szervezést igényel, melyben számos Karitász munkatárs, családsegítő- és önkormányzati alkalmazott, egyéni vállalkozó, és önkéntes vett részt. Ezúton is köszönjük áldozatos munkájukat a rászoruló családok nevében.

Farkas Máté (szociális munkás hallgató)

Együtt A Babákért 2014-Ben Is

Együtt A Babákért 2014-Ben Is

Az elmúlt évek sikerére alapozva idén is megszerveztük az „Együtt a babákért” elnevezésű országos programot.A program céljaként a segített családok életének tartós, nem csak helyzeti megkönnyítése.A Katolikus Karitász, a Pampers, és a DM-drogeriemarkt összefogásával a Veszprémi Főegyházmegyében idén 16 rászoruló kisgyermekes családot tudtunk tartósan támogatni.A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász részére eljuttatott 400 csomag pelenka a segített családokban élő kisgyermekek számára körülbelül 6 hónapra elegendő.A támogatott családok legmegfelelőbb kiválasztása érdekében a folyamat helyi karitász csoportokon keresztül történik, akik a rászoruló családok helyzetéről naprakész információval rendelkeznek. Így biztosak lehetünk abban, hogy a segítség oda érkezik, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Veszprém Is Kapott Három „Jópontot”

Veszprém Is Kapott Három „Jópontot”

A Katolikus Karitász és az MTVA közös programja a „Jónak lenni jó…” elnevezésű rendezvény során Veszprémben is megvalósult három sérült fiatal álma.

Az egyik veszprémi bentlkasos otthonban élő fiú kívánsága az volt, hogy eljusson egy rádió stúdióba, ahol bepillanthat a kulisszák mögé, hogy miként is készül egy élő adás. A Mária Rádió veszprémi stúdójában a technikus megmutatta számára a műsorkészítés fortélyait és megengedte számára, hogy beüljön a műsorvezetői székbe. Mindannyian meghatódtunk látva az örömét, mert olyan különleges élményben volt része, amelyet fogyatékkal élő fiatal felnőttként ritkán tapasztalhat.

Ádám Kevin, mozgássérült fiatal szenvedélyes népzene és néptánc kedvelő. S bár Ő kerekesszékben ül, őt is ugyanúgy érdekli és élteti a zene, mint egészséges társait. Régóta várt álma valósult meg, amikor kedvenc táncegyüttesének az ExperiDance együttesnek a koreográfusával Román Sándorral beszélgethetett Veszprémben december 14-én a Fergeteges című előadás előtt. Kevin nagyon tájékozott volt az együttes életét érintőn és egy igazán jó hangulatú beszélgetés jött létre. Elmondta azt is, hogy kedvence a Nagyidai cigányok és a Revans című műsor. Meglepetés volt Kevin számára, hogy a két produkció két népszerű táncosával is találkozhatott. Román Sándor pedig mesélt a produkció során használt kardok készítéséről, a rendezésről és egyéb kulisszatitkokról. A koreográfus egy a táncosok által aláírt képpel is kedveskedett Kevinnek, valamint egy Cd-t is dedikált a részére. A találkozásról készült kép pedig örök emlék és az álmok teljesülésének jelképe is lesz Kevin számára.

A harmadik veszprémi kívánság Lucáé volt, aki a kedvenc zenekarával, az Alma együttessel szeretett volna találkozni és egy színpadon szerepelni. A zenekar tagjai nagy örömmel mondtak igent a felkérésre és ellátogattak december 15-én a Jónak lenni jó program veszprémi helyszínére. Az Alma együttes tagjai egy dalba foglalt névnapi köszöntéssel kedveskedtek Lucának és búcsúzóul az együttes vezetője odaajándékozta Lucának a fellépő csörgőjét. Igazán csodás élmény volt látni, hogy az álmok megvalósítása milyen örömöt váltott ki a fiatalokból és öröm volt megtapasztalni, hogy azok is elérzékenyültek, akik segítették a kívánságok teljesülését, így közvetlenül láthattuk, hogy Jónak lenni (tényleg nagyon) jó.

Jónak Lenni Jó

Veszprém Is Kapott Három „Jópontot”

A Karitász Jónak lenni jó elnevezésű jótékonysági programja során december 15.-én Veszprémben is egész napos karitatív rendezvény valósult meg. A Szentháromság téren adománygyűjtő ponton lehetett felajánlani a nehéz sorsú családok részére adományokat. A gyűjtés során egy kis teherautónyi játék, ruha és élelmiszer gyűlt össze a nagylelkű felajánlásokból. A jótékonysági akció elsődleges célja az adománygyűjtés mellett, hogy a felhívja a figyelmet a karitatív szervezet sokrétű tevékenységére, így lehetőség volt bekapcsolódni a karitatív munkába és ajándékokat, csomagokat lehetett készíteni a Karitász önkénteseinek és közismert személyek vezetésével. Így többek között Márfi Gyula érsek, Kövi Szabolcs fuvola művész, Katus Attila fitnesz világbajnok részvételével készült el a 80 ajándékcsomag a rászoruló gyermekeknek. A csomagokban élelmiszerek, karácsonyi édességek, és a helyszínen készített ajándékok kaptak helyet. Közben Rudi bohóc és a Búzás házaspár szórakoztatta műsorával a nap során vendégül látott 25 fogyatékkal élő fiatalt. A nap során 3 gyermek kívánságát is teljesítette a Karitász és az MTVA, így a program egyik helyszínéül szolgáló Szaléziánumban fellépett az Alma együttes is. A rendezvény során jelen voltak az MTVA munkatársai is és a december 15-i karitatív műsorfolyam részeként 3 alkalommal a veszprémi helyszínről is jelentkeztek az adásban a televízió munkatársai bemutatva a veszprémi eseményeket.